Lana Prlić za Oslobođenje

SDA je svjesna da im lažne pobjede nisu dovoljne da formiraju vlast u FBiH

Koliko je realno ujedinjenje opozicije u BiH? Je li moguće zajedničko djelovanje dva opoziciona bloka – onog iz RS-a i FBiH? Da li je SDP već razgovarao i s kim iz drugog entiteta?

– Teška je riječ ujedinjenje i ono nije moguće, jer ne dijelimo ni slične vrijednosti, ali saradnja jeste moguća. Ako Izetbegović i Dodik sarađuju godinama i pomažu jedan drugome, zašto i mi ne bismo sarađivali u interesu građana.

Od naše saradnje je moguće napraviti dobre stvari za građane, kao u onim vladama gdje sada imamo vlast, a od saradnje Dodik – Izetbegović samo oni imaju koristi.

Koji je to zajednički interes opozicije i na koji način doći do veće koordinacije političkog djelovanja u interesu same države?

-Ukoliko smo svi zajedno spremni razgovarati o životnim stvarima, onda je sasvim moguće doći i do dogovora, naravno da je jasno kako će i u tom savezu biti ideološki različitih partija. Zajednički interes opozicije jeste da promijenimo stanje. Mi se razlikujemo u više od 90 posto stvari, ali onih 10 posto su borba protiv korupcije, transparentnost u radu, radna mjesta, socijalna politika, sigurnost građana, tu ima prostora da zajedno radimo, i mi ćemo kao SDP zajedno sa partnerima iz Trojke tražiti saveznike u drugim političkim partijama koje su spremne da se borimo protiv navedenih problema. Politički sistem je decentralizovan sa više izbornih jedinica, ako ne pobijedite u većini izbornih jedinica, onda vam treba saradnja sa onima sa kojima imate bar nekoliko zajedničkih sadržalaca.

Govori se da se oko Platforme za progres i Demokratske fronte okupljaju socijaldemokrati, Građanski savez i Pokret socijalne pravde i demokratije – SPD, kao i još neke stranke. Kako napraviti jedan politički subjekt s novim imenom koji će građanima ponuditi alternativu nacionalistima koji su na vlasti? Da li je to moguće zbog sujeta stranačkih lidera?

– Ne bih željela da komentarišem sujete drugih ljudi. To je sasvim prirodna reakcija, SDA je svjesna da im te lažne pobjede nisu dovoljne da formiraju vlast, zbog čega joj uvijek treba neki partner, DF i SD su njihovi koalicioni partneri gdje se pridružuje i PZP. Sasvim je legitimno da vladajuće stranke okrupnjavaju svoj blok pred izbore, kao što i mi pravimo svoj blok.

Imenovanje komesara policije posljednjih dana je pitanje koje je podgrijalo atmosferu u HNK-u. Mislite li da će nakon nelegalnog Ilije Lasića HNK dobiti prvog čovjeka policije ili će se nastaviti igra HDZ-a i SDA?

– Čitav sigurnosni sistem u FBiH ne funkcioniše kako treba, godinama nemamo direktora FUP-a iako je javni konkurs proveden davno, a isto tako nemamo komesara u HNK-u.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu