SDA je odmah napravila dva poteza. Oba je vode u zagrljaj HDZ-a

Nakon održanih lokalnih izbora u Mostaru, Koalicija za Mostar, vodi SDA, a u kojoj su još u SBB, DF, SBiH…, već je pružila koalicionu ruku prema BH Bloku.

Uglavnom kadrovi SDA, ali DF-a upućuju nedvosmislne pozive strankama BH Bloka – SDP-u i Našoj stranci – za stvaranje probosanskog bloka koji bi se suprotstavio HDZ-u.

Ne bi to bio problem da upravo iz SDA-ove koalicije ranije BH Blok nisu nazivali podvalom HDZ-a i izdajnicima.

Zbog unutrašnjih razmirica već se vide pukotine u Koaliciji za Mostar.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a za Raport govori o mogućim koalicijama ali i prepucavanjima unutar SDA-ove koalicije.

Krenuli smo od moguće koalicije sa SDA, odnosno stvaranja “probosanskog bloka”.

“Naravno da neću iznositi ishitrene ocjene jer bi to moglo da oteža poziciju BH bloka ali i Gradske organizacije SDP Mostar. Mi smo legalisti i želimo sačekati konačne rezultate, jer oni će dati uvid u raspored političkih aktera u Mostaru. Istina, odmah mogu reći da smo u BH bloku zadovoljni rezultatom i činjenicom da smo se pozicionirali kao respektabilna snaga. Rano je govoriti o koalicijama prije sastanaka organa članica BH bloka, ali je jasno da smo mi predizbornu kampanju vodili samostalno protiv samozvanih nacionalnih reprezentacija, te da nemamo obaveza prema bilo kome od njih. Dužni smo opravdati povjerenje koje su nam dali naši birači, a pokazali smo do sada da držimo do svoje riječi”, kaže Nikšić.

On kaže da je blok stranaka oko SDA već učinio dva poteza iz kojih se vidi kako SDA funkcionira i da će vjerovatno završiti ponovo u zagrljaju sa HDZ-om.

“Javnost u Bosni i Hercegovini imala je priliku već u izbornoj noći vidjeti da je SDA povukla dva poteza. Prvo su nas pozvali na saradnju, kao što uvijek rade poslije izbora, iako su do tog dana neprestano radili na satanizaciji naših ljudi u Mostaru i etiketirali te divne ljude kao izdajnike. Već smo navikli da ti pozivi nisu iskreni nego da služe dizanju cijene SDA u pregovorima s HDZ-om.

Drugi potez je bio da preko medija uplaše naše glasače kako ćemo sa HDZ-om u koaliciju. Istovremeno, u obraćanju medijima Dragana Čovića u izbornoj noći on je direktno priznao da sve ovo vrijeme ima kontakte sa Bakirom Izetbegovićem i da se nada nastavku saradnje „koja traje već 12 godina“, čime je priznao da je koalicija ove dvije stranke započela još prije izbora. Hoće li SDA podržati HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika kako je to decidno najavio Čović i kojim će to razlogom objasniti Izetbegović ostaje da se vidi”, navodi Nikšić.

Potcrtao je da niko iz BH Bloka nije razgovarao o nekim koalicijama.

“Priče o koaliciji sa bilo kojom od samozvanih nacionalnih reprezentacija sigurno nisu došle iz redova BH bloka. Nismo imali kontakata s bilo kim od njih puno prije izbora, a pogotovo u ovih par dana nakon izbora”, naglašava Nikšić.

On je komentirao i prepucavanja unutar Koalicije za Mostar. Kaže da se nije desilo ništa što nisu znali i najavili da će se desiti.

“U SDA su navikli da kandidati između sebe u okviru liste varaju jedni druge, pa su samo naivni i neupućeni mogli pomisliti da to neće biti sada. Lista Koalicije za Mostar je i nastala kako bi SDA pokupila glasove onih koji su naivno pomislili da su ravnopravni partneri, jer osim SDA teško da je bilo drugih aktera u toj priči s realnom snagom. Očito su, znajući s kim imaju posla, jedino su u SBB-u ušli “spremni” i spriječili eliminiranje svojih kadrova. DF je tu postojao tek na papiru nadajući se da mogu dobiti barem nekoga u gradskom vijeću kako bi preživjeli”, govori nam Nikšić i dodaje:

“Očito je da nisu naučili da SDA uvijek davi svoje partnere. SDP je jednom pristao na koaliciju sa SDA u ime spašavanja države. Dok smo mi spašavali državu SDA je radila na tome da uništi SDP, a za državu je nije bilo briga. DF se može jedino ljutiti na sebe jer su pristali biti ukras, koji je na kraju završio u ladici SDA, do neke nove svečanosti kada će ih opet iskoristiti. Svađa u Koaliciji ustvari pokazuje da se nikada nije ni radilo o borbi za Mostar, nego upravo o borbi za fotelje”, zaključio je Nikšić u razgovoru za Raport.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu