Igor Stojanović

SDA je neprijatelj zajedništvu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini

Igor Stojanović, šef Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, komentarisao je nedavne izjave Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

„Bakir Izetbegović optužio građanske stranke za gubitak Srebrenice, Mostara, Jajca… Pozvao na promjenu odnosa prema SDA, jer kako kaže građanske stranke više mrze SDA, nego što vole BiH. Takođe govorio o liberalnom odnosu tamo gdje su Bošnjaci većina. Jer tamo građanska opcija postoji, a gdje su Srbi i Hrvati većina… Ne postoji.

To je tačno. Tamo gdje su Srbi i Hrvati većina nema građanskih stranaka. Samo nacionalisti –  mekši ili tvrđi. Ono gdje Izetbegović nije u pravu je da takvu demokratsku slobodu građanskim strankama nije poklonila SDA, nego je to opredjeljenje većine Bošnjaka i ideja vodilja Armije RBiH. Građanska i jednakopravna BiH. Za razliku i od HVO-a i vojske RS-a. Realno se nacionalizam kod Bošnjaka probudio kroz političko djelovanje SDA.

Koja za mene često izgleda kao stranka koja je davno odustala od zajedništva. Poručujući građanskim strankama da svoj program provedu u Banjaluci i Grudama, pa onda u Sarajevu. Valjda SDA želi od Sarajeva da napravi Grude. Čekajući da Grude i Banjaluka povedu demokratske promjene u cilju jednakopravnosti u BiH. Pa će onda Sarajevo.

SDA vidim kao najvećeg neprijatelja zajedništvu u Sarajevu. Svojom retorikom podsjećaju na SNSD i HDZ. Često koketirajući sa građanskim principima, ne bi li neko ipak od ljevičara glasao za nacionalnu SDA i kako bi se prikazali drugačijim. Onda kad dođe politička praksa, pokaže se njihovo licemjerstvo i tako je kroz istoriju demokratije u BiH. Glasanje za Velibora Ostojića, zločinca iz Foče, glasanje za Puzigaću prije SDP-ovog Slaviše Šućura Zlatnog ljiljana, glasanje za HDZ-ove i SNSD-ove delegate prije SDP-ovih i delegata NS-a… Itd..

Ne znam ko će mijenjati taj odnos prema SDA, ali dok god SDA podržava imenovanje ulica po fašistima, dok u Sarajevu finansira portale koji pljuju po generalima Armije RBiH, dok se politički neistomišljenici sa SDA izjednačavaju sa četnicima i ustašama…

Nema promjene odnosa. Pogotovo nema kod mene. Nakon uvreda šefa kabineta B. Izetbegovića u Domu naroda BiH u kojem su me izjednačili sa Dodikom. Šef kabineta koji je rat proveo van BiH, ili Izetbegović koji nije držao pušku da me poredi sa rušiteljima BiH. Neće moći nikakva promjena. Koliko je SDA bolesna pokazuje i to da su i vojnike Armije BiH podijelili na sdaovce i ostale.

Čak štaviše, dok se ovakve stvari ne promjene u Sarajevu, biće odnos kao i prema nekima koji su slično napadali zajedništvo i multietničnost Sarajeva i BiH ’92-ge. Jer ne postoji stranka, narod, vojska ni država koja smije ugroziti hiljadugodišnje zajedništvo, slobodu misli i demokratiju koja je krvlju odbranjena. I ko to u glavnom gradu BiH smije napasti bilo kojeg čovjeka ma kako se on zvao, a pogotovo ako je branio grad i državu. Dragi sdaovci, mi na državu ne gledamo isto“, naveo je Stojanović.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu