Haris Vranić

SDA je godinama radila u korist stranih proizvođača lijekova

Nakon što su SDA-ovi zastupnici Mahir Dević i Haris Zahiragić objavili ‘najveću aferu u historiji KS’, rasprava se nastavila u Skupštini KS. Naime, Dević i Zahiragić su ‘otkrili’ kako je ministar zdravstva Haris Vranić sastavio esencijalnu listu lijekova tako da je pogodovao nekim domaćim kompanijama, a oštetio strane a sve na štetu građana i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Ministra Vranića pitao je zastupnik Aljoša Čampara da objasni o čemu se radi. No, izlaganja ministra se pretvorilo u svađu.

Vranić je objasnio da nije nikakva šteta učinjena nego se preferiraju domaći proizvođači a da pri tome niti jedan lijek nije istovaljen koji treba pacijentima i koje je Zavod i do sada plaćao.

On je negirao da je sam sastavio listu odnosno da komisija za lijekove nije učestvovala.

On je pojasnio da nadležni ministar sačinjava listu lijekova i istu dostavlja na dalje postupanje.

„Lista lijekova nije revidirana od 2018. godine i ovo je prvi put da je donesena u skladu sa svim važećim propisima. Za predmetnu odluku pribavljeno je mišljenje Ureda za zakonodavstvo, Ministarstva pravde i Ministarstva finansija. Komisija je samo savjetodavno tijelo. Tačno je da ona prikuplja sve informacije, provjerava dokumente da li je neko predao validne dokumente da bi bio stavljen na listu. Imamo listu A koju donosi federalni ministar i koja je obligatorna i snose je zavodi zdravstvenog osiguranja. Postoji tzv. B lista fakultativna lista u kojoj od zavisnosti od sredstava mogu da se stavljaju lijekovi na listu s koliko procenata će zavodi učestvovati”, naveo je Vranić.

„Sve što je rečeno od SDA nije tačno. Komisija je uradila svoj posao. Ne dozvoljavam da Dević govori da lažem i da vrijeđam. To je dokaza njegove intelaktualne razine.

Druga stvar. Nije istina da Komisija nije ispoštovana. Komisija je savjetodavno tijelo. Ona prikuplja sve informacije, ona provjerava sve dokumenta da li je neko validno predao prijavu i da li neko može biti na listi”, rekao je Vranić.

On je istakao da se prednost mora dati domaćim proizvođačima, na šta je reagirao Zahiragić.

“Istina je da domaći moraju biti zastupljen, ne da imaju prioritet u odnosu na druge kompanije”, naveo je on.

Vranić je odgovorio.

“Dok je premijer bio Konaković mi smo odlučili da idemo u tom pravcu da se formira ta lista na kojoj će biti prioritet domaći proizvođači. Osamdeset miliona je cifra koju Zavod plaća za lijekove.

Naše domaće firme zapošljavaju preko 5.000 radnika, a ućešće imaju 32 posto, 68 posto su strani proizvođači, a da nemaju zaposlenih više od 32 radnika. Otvore u Srbiji fabrike i od nas uzimaju pare. Svi mi koji plaćamo u KS imamo pravo da odlučujemo kome ćemo davati svoje pare. Konkurencijsko vijeće kao i Sud BiH su odbili žalbe stranih proizvođača da su ugrožena njihova prava sa obrazloženjem da nisu ugroženi i da mogu plasirati svoje lijekove ali ne na račun ZZO koji će plaćati to, nego na slobodnom tržištu”, naveo je ministar zdravstva KS.

Ponovio je da niti jedna lijek nije skinut.

“Skinuti su lijekovi Krke i drugih proizviđača, ali generici su ostali”, rekao je Vranić.

Govoreći o komisijama, on je istakao da su bile dvije komisije – za lijekove i za indikacije.

“Za indikacije se plaćalo 300 KM po sjednici. Ja sam je ukinuo. Mjesečno su održavali po 11 sjednica. ZZO je plaćao po 3000 KM članove komisije za indikacije. Posao koji je radila komisija za lijekove”, naveo je on.

Vranić je potom postavio pitanje:

“Zašto su se SDA-u obratili strani proizvođači? Zašto se nisu obratili NiP-u, SDP-u, Vladi… Zašto nisu? Nego su došli u SDA da bi održali konferenciju za štampu kako bi kao oni spasili farmaceutsku industriju. To što su neki proizvđači mogli imati profit dok je SDA bila vlast, to se neće moći dešavati. Ovdje vrijedi zakon argument, a ne zakon siledžijstva”, rekao je Vranić te kazao da je o tome pričao i sa Sebijom Izetbegović.

“Molim vas iz SDA da se malo okrenete konstruktivnim prijedlozima za zdravstvo. To sam danas razgovora i sa vašom potpredsjednicom KO SDA Sarajevo i direktoricom KCUS-a. Zamolio sam je da utiče na vas da budete konstruktivni i da dajete prijedloge koji će poboljšati, a da vam manje ja budem predmet ja lično. Ako vam se ja ne sviđam fizički ili bilo kako, možda se ni vi meni ne sviđate, ali vas trpim”, rekao je Vranić.

Raport/Patria

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.