SDA i HDZ započeli rekonstrukciju organizacije vlasti u SBK, uvođenjem dva direktora pod jednim krovom

U Travniku je održana 12.redovna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona koja je još jednom pokazala bahatost i nezasitu potrebu za pljačkanjem građana našeg Kantona.

Naime, naoko bezazlena tačka dnevnog reda kojom se mijenja Odluka o osnivanju Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona krije u sebi ne samo grubo kršenje principa na kojima se zasniva Ustav Srednjobosanskog kantona, Federacije i države Bosne i Hercegovine, nego i potencijalno katastrofalne posljedice za funkcionisanje svih ostalih institucija Srednjobosanskog kantona, te ogromne budžetske izdatke na štetu ulaganja u razvoj infrastrukture, podrške privredi ili pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva.

O ulaganju u obrazovanje budućih generacija ili zdravstvo koji su iz godine u godinu na sve nižim granama, da ne govorimo.

Naime, jučer je predlaganjem ovih izmjena u organizaciji Službe za zapošljavanje SBK predviđeno uvođenje, na mala vrata, funkcija zamjenika ravnatelja koja je po svojim ovlastima, obavezama, ali i koristima izjednačena u potpunosti sa direktorom te institucije.

Ovakva formulacija izmjena cementira da direktor mora biti prijedlog SDA, a zamjenik ravnatelja mora dolaziti na prijedlog HDZ-a uz potpuno jednaka prava i obaveze, što podrazumijeva ne samo znatan rast primanja zamjenika ravnatelja nauštrb pomoći nezaposlenim, nego i, što je daleko opasnije, potencijalne nacionalne blokade rada i normalnog funkcionisanja ove institucije u svakom trenutku i bez posebnog opravdanog razloga. Iako je ustavima Kantona, Federacije i države Bosne i Hercegovine zabranjena dvojnost funkcija – ovaj dokument dobio je podršku od više zakonodavnih tijela unutar Kantona, pokazujući još jednom svoju zavisnost od vlasti i slijepu poslušnost, bez obzira na eventualne zakonske posljedice.

„Ovo je vraćanje Srednjobosanskog kantona 20 godina unatrag i potencijalno ponovno uvođenje dvojnih funkcija i u svim ostalim institucijama, ali i uvođenje zamjenika premijera i svih ministara sa istim ovlastima i pravima, što bi u praksi značilo formiranje još jedne paralelne Vlade Kantona i desetina novih direktora, čime bi ionako nefunkcionalne institucije dodatno, na nacionalnom osnovu, učinili nefunkcionalnijim, a Budžet Kantona direktno oštetile za stotine hiljada maraka godišnje.

SDP BiH planira pokrenuti radnje koje će zaustaviti ovo nasilno protuustavno ponovno uvođenje dvojnih funkcija u Kantonu i na tome će istrajati. Sve aktivnosti Vlade, u Kantonu koji je, i dalje, na posljednjem mjestu u Federaciji po socio-ekonomskim pokazateljima, a koje će poboljšati kvalitet života građana, u potpunosti podržavamo, ali ovdje se radi o bezobraznoj pljački građana i daljem uništavanju sistema, i oštro smo protiv toga.“ – istakao je Senad Selimović, Šef Kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini Srednjobosanskog kantona.

Na žalost, vladajuća koalicija je još jednom pokazala da ih je za građane briga samo onda kada trebaju dobiti glas na izborima i većinom glasova je usvojila ovu Odluku, vjerovatno se vodeći logikom kada im decenijama prolazi koncept dvije škole pod jednim krovom, može im proći i nešto novo – dva direktora pod jednim krovom!

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.