SDP BiH HNK

SDA i HDZ su zbog prevara na kolektivnim ugovorima ovaj kanton koštali stotine miliona maraka!

Mjehur od sapunice zvani Vlada HNK se rasplinuo na nesreću građana. Ono što je Vlada HNK radila četiri godine je predstavljanje rezultata rada prethodne vlade kao svojih, ugodno ploveći kroz mandat u kojem im je prethodna vlada omogućila finansijsku stabilnost i suficit u budžetu. Kako se svaki dobar rad mora održavati i raditi na poboljšanju rezultata, a kako to Vlada HNK ni u kom slučaju nije činila, rezultati nerada i javašluka su došli na naplatu. Da li nam ponovo slijede štrajkovi medicinskih radnika, da li će prosvjetari u štrajk i ko sve još, ostaje da se vidi, ali ono što je sigurno je da ćemo u narednih mjesec dana prisustvovati kićenju tuđim perjem i tuđim rezultatima rada.

Posljednjih dana smo svjedoci potpunog razotkrivanja prevara aktuelne Vlade HNK kada su u pitanju potpisani kolektivni ugovori u zdravstvu.Slatkorječivi premijer naše vlade već danima poziva na dijalog sa sindikatima, a da prethodno nije osigurao poštivanje vlastitog potpisa kada su u pitanju finansijske obaveze prema zdravstvenim radnicima.

Menadžmenti bolnica su, pored svih problema koje ionako imaju u zdravstvu, u ovako haotičnom sistemu, bili primorani iz vlastitih izvora koristiti sredstva da bi spriječili potencijalne tužbe vlastitih radnika.

Postavlja se pitanje da li isto očekuje i sindikat osnovnog obrazovanja sa njihovim potpisanim kolektivnim ugovorom te šta možemo očekivati od zahtjeva sindikata srednjih škola?
O kako neozbiljnoj i neodgovornoj vladi se radi pokazuje činjenica da su u ovom mandatu doslovno bacali milione javnog novca stranačkim firmama i udruženjima, obnavljali stranačke centrale, što je kao posljedicu imalo potpuno opravdanu reakciju sindikata da na kraju zatraže povećanje svojih prava.

Svaka ozbiljna vlada bi proces pregovora sa sindikatima vodila transparentno, jedinstveno i odgovorno sa jasnim finansijskim procjenama. Nažalost, svjedočili smo svemu što je suprotno od normalnog. Aktuelna vlast nas je odvela u prostor prevara, predizbornih manipulacija i pokušaja zametanja sukoba između sindikata.

SDA i HDZ su, zbog prevara na kolektivnim ugovorima i opravdanih tužbi prevarenih profesora, nastavnika, policajaca, građane HNK koštali stotine miliona maraka, a izgleda da nam se sprema i još jedan takav ponovljeni scenario.

U slučaju nepoštivanja novih potpisanih ugovora SDP HNK će podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog poslovanja protiv odgovornih ljudi u vladi, a nakon preuzimanja vlasti u kantonu ćemo osigurati transparentnost u pogledu trošenja javnog novca, kako bi građani imali uvid u to na šta se troši i gdje ide novac iz Budžeta HNK.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.