SDA i HDZ opet dogovaraju ‘talove’ u Mostaru

SDA i HDZ su se opet potrudile da svoje međusobne dogovore, političke trgovine i skrivene interesne talove prenesu na Mostar u nadi da će ponovo u izbornoj godini otvoriti međunacionalne i međuvjerske konflikte. Tako je ovaj put SDA u dogovoru sa HDZ-om na federalnom nivou osigurala novac za gradnju određenih građevina i u mostarskoj Centralnoj zoni.

Taj novac je osiguran na prijedlog premijera iz SDA, što je svesrdno podržao HDZ. U tom segmentu posebno je zanimljivo da SDA i HDZ već „znaju“ šta će se graditi u Centralnoj zoni iako za nju još uvijek nije usvojen Regulacijski plan.

Upravo iz ovog razloga SDP je u federalnom parlamentu podržao amandman grupe zastupnika iz Hercegovine kojim se traži da se u Mostaru dodijeli novac za kapitalne projekte u gradu, ali da se mostarskom Gradskom vijeću omogući sloboda da dvotrećinskom većinu odluči u koje konkretne projekte će taj novac biti potrošen.

Prije dvije godine smo uspjeli vratiti budžet u Gradsko vijeće na usvajanje, a ovaj put smo amandmanom zajedno sa kolegama od kojih su neki čak i iz SDA zahtjevali da Gradsko vijeće samostalno odluči na koji način će iskoristiti u kapitalnim projektima predviđenih 13,5 miliona KM.

Nažalost, ovaj amandman nije dobio potrebnu većinu jer je glasačka mašinerija SDA i HDZ-a uz pomoć njihovih satelita namjerno i svjesno odlučila prejudicirati izgled budućeg regulacijskog plana za Centralnu zonu.

Slične situacije se događaju godinama tako da je i ovaj put očigledno da rukovodstvo mostarske SDA, čak i mimo dijela svojih federalnih zastupnika, ponovo radi u interesu HDZ-a, odnosno njihovih međusobnih skrivenih dogovora po principu: „Ti meni – ja tebi“.

U prilog tome govori i informacija da je ovih dana u centru Mostara praktično ilegalno započeta gradnja jednog hotela u vlasništvu tajkuna direktno povezanog sa vrhom mostarske SDA, a da o tome javnost nema nikakve konkretne informacije. Zbog toga se postavlja pitanje što je cijena koju će mostarska SDA isporučiti HDZ-u?

Zbog svega ovoga u Gradskom vijeću Mostara uporno ćemo inzistirati da se za Grad Mostar prvo mora donijeti novi prostorni plan, nakon toga novi regulacijski planovi, a tek nakon usvajanja tih dokumenata krenuti u intenzivnu gradnju.

Pitanje urbanističkog uređenja Mostara nije pitanje jedne ili nekoliko građevina već cjelokupne slike koja će odrediti izgled našeg grada zauvijek. Zbog toga ćemo inzistirati da se prekine s praksom pogodbi između SDA i HDZ-a oko gradnje u Mostaru i zatražiti da se za mostarsku centralnu zonu raspiše međunarodni arhitentonski natječaj kojim bi se izbjegla međusobna trgovina između SDA i HDZ-a.

Ovim putem ujedno poručujemo mostarskim SDA-ovcima i HDZ-ovcima da nije glavno pitanje hoće li se i gdje graditi džamija ili crkva, jer je potpuno jasno da upravo zbog njihove bahate vladavine,  katastrofalne ekonomske situacije i masovnog odlaska stanovništva, u te objekte za nekoliko godina neće imati ko da ide.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.