KO SDP SBK

SDA i HDZ javno poručuju: Sposobni odlazite odavde, jer nema mjesta za vas!

Samo što su lokalni izbori završili u većini općina na području Kantona, u kojima je najveći broj vijećnika osvojila koalicija SDA – HDZ, isti su se počeli ponašati u tim općinama kao prema ratnom plijenu  i to u ratnim uslovima – ne poštujući ni zakone ni statute općina.

U nekoliko općina, među kojima su Travnik i Bugojno, dogovorom SDA i HDZ, odbori i komisije koje imenuje Općinsko vijeće, a koje raspoređuju stotine hiljada KM na godišnjem nivou boračkim udruženjima, sportskim i kulturnim udruženjima, socijalnim slučajevima, izrađuju strategije i odobravaju planove, te koje ocjenjuju zakonitost pojedinih općinskih akata, bratski su razgrabljene između ove dvije stranke. Iako su Statuti općina jasni i govore da se u odborima i komisijama trebaju naći predstavnici svih parlamentarnih stranaka u skladu s osvojenim rezultatima, „pravnim ekspertima“ i stranačkim liderima ova tijela služe za uhljebljavanje dobro poznatih stranačkih poslušnika i članova porodice, te za prikrivanje enormnih pronevjera sredstava iz općinskih budžeta. I upravo nas je strategija koju forsiraju „podobni, a ne poslušni“ dovela u situaciju da smo najsiromašniji kanton u Federaciji BiH, a da neke od nekad najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini, postaju pusta mjesta iz kojih mladi odlaze trbuhom za kruhom.

O kakvim razmjerama bahatosti i nesposobnosti vladajućih SDA i HDZ elita se radi, govori i slučaj iz Travnika, gdje je za direktora jednog javnog preduzeća imenovana osoba koja već radi u drugom javnom preduzeću i obnaša različite funkcije unutar SDA. Da stvar bude još tragičnija, jedini protukandidat mu je bio nezaposleno šehidsko dijete koje je imalo bolje uslove od njega na konkursu, ali ne i pravu stranačku knjižicu. I onda se, i pored toga, kunu u ljude koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu, i kojima u prvom redu duguju svoje funkcije i položaje.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra da ovakve i slične stvari ne mogu i ne smiju biti pravilo, te da se nepotizam i stranačka uhljebljavanja ne smiju nastaviti. Svim silama radićemo na donošenju zakonskih okvira kojim bi se ovakva praksa ne samo zaustavila, nego i nadležni kaznili. Vrijeme je da se mladim sposobnim ljudima zaista pruži prilika, a ne da se istjeraju iz Bosne i Hercegovine.

Ovo je država građana Bosne i Hercegovine, a ne stranačkih lidera!

Predsjedništvo Kantonalne organizacije SDP BiH SBK/KSB daje punu podršku BH Bloku u Travniku za kandidaturu jednog zajedničkog kandidata za načelnika na predstojećim prijevremenim izborima u Općini Travnik.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu