Aner Žuljević za portal NAP

SDA i HDZ hoće da dva čovjeka i dalje upravljaju Mostarom

Prije svega moram reći da sam razočaran činjenicom da su SDA i HDZ ponovo odlučili da građanima Mostara onemoguće da učestvuju u donošenju budžeta od 60 miliona KM, koji su vlasništvo građana Mostara, a koji se nisu pitali ništa 10 godina o 600 miliona KM, rekao je za Patriju Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Mostara.

“Očekivao sam da će nakon ovih izbora proraditi savjest da se omogući da izmjenama Zakona o budžetu grad Mostar bude vraćen u okvire svih normalnih gradskih sredina koje donose svoj budžet po proceduri, komunicirajući javne rasprave direktno s građanima. Danas smo imali situaciju da su SDA i HDZ složno oborili moj amandman, a zbog činjenice da je amandman kolegice Lane Prlić usvojen u Predstavničkom domu i postao sastavni dio teksta, Komisija za usaglašavanje je dužna da u roku od 30 dana usaglasi tekstove”, pojasnio je Žuljević.

Poručio je da će i dalje nastojati da građanima Mostara vrate pravo da se pitaju o utrošku njihovog novca.

“Ono što je nas danas posebno razočaralo jeste da se najavljuju nove krize, opet nam SDA i HDZ šalju poruku da se možda vijeće neće konstituisati, da možda se neće uspostaviti. Iz jedne neizvjesnosti u kojoj nismo imali vlast 10 godina mi opet ulazimo u nove krize”, ističe Žuljević u izjavi za NAP.

Dodaje da budžetska godina traje do 31. januara, tako da u ovom momentu sva plaćanja idu redovno.

“Na Komisiji je da usaglasi odredbe Zakona o budžetima. Mi smo jasno insistirali da se donese odluka o privremenom finansiranju čime bi se tehnički omogućilo da plaćanja idu do 31. marta, a da novoizabrani vijećnici do kraja prvog kvartala donesu budžet i na taj način Mostar prestane biti slučaj. Institucije Mostara i aktuelni gradonačelnik su već po zakonu morali donijeti i nacrt i prijedlog budžeta i objaviti ga na stranici Grada, tako da mi to imamo pripremljeno. Samo je pitanje da mi smatamo da o tome odlučuje Gradsko vijeće, a SDA i HDZ smatraju da i dalje dva čovjeka treba da upravljaju budžetom Grada Mostara”, poručio je Žuljević.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu