Zukan Helez

SDA i HDZ BiH su ponovo prevarili borce

Nakon potpuno neopravdane, tromjesečne stanke u radu Parlamenta Federacije, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić zakazao je za 17.april 28 vanrednu sjednicu ovog Doma federalnog Parlamenta.

Iako smo u proteklim mjesecima svjedočili protestima nezadovoljnih i obespravljenih demobilisanih boraca koji od vlasti traže ispunjenje tri zahtjeva, objavu registra boraca, borački dodatak i prestanak finansiranja boračkih udruženja, predloženi Dnevni red sjednice ukazuje da se agoniji demobilisanih boraca ne nadzire kraj.

Podsjećamo, kulminacija nezadovoljstva se dogodila krajem februara i početkom marta ove godine, kada su danima bile blokirane ključne saobračajnice u nekoliko bh sredina, a nadležni su tada obećavali da će problemi boračke populacije biti prioritetna stavka u radu Vlade i Parlamenta Federacije.

Bivši federalni ministar za pitanja boraca Zukan Helez i sadašnji zastupnik SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kaže da je vlast, čiju okosnicu čine SDA i HDZ BiH ponovo prevarila borce i da ne razumije zbog čega nakon tri mjeseca nezasijedanja sazivaju vanrednu sjednicu, odnosno da i ovaj čin, obzirom na poslovničke procedure vanrednih sjednica, govori o manipulativnom odnosu vlasti spram problema koji tište Federaciju.

“Javnost, prije svega treba podsjetiti da za SDA i HDZ BiH ne važe nikakva pravila. Ovaj mandat u Parlamentu FBiH obilježile su krize, višemjesečna nezasijedanja, nerad i nezapamćena kršenja Poslovnika o radu.

Još 12. jula prošle godine klubovi SDP-a BiH i DF-a su, u skladu sa Poslovnikom o radu, dostavili inicijativu za održavanje vanredne sejdnice, koja bi bila posvećena problemima demobilisanih boraca Armije RBiH i HVO-a, da bi predsjedavajući Mušić i njegove kolege deporedsjedavajući bukvalno izignorisali inicijativu i do danas sjednicu nisu zakazali” kazao je Helez.

Helez kaže da ne razumije ovoliku količinu bezočne bahatosti i potpunog odsustva bilo kakve odgovornosti od strane prvenstveno SDA jer su upravo oni ti koji su retorički “privatizovali patriotizam”, pa je ovakav odnos prema kategoriji, u koju se zaklinju, time još sramniji.

Helez je naveo da tri ključna zahtjeva demobilisanih boraca nisu nemoguća misija, ukoliko postoji čak i miminum volje da se to uradi.

“Borci su svoje proteste najavili još 11. februara, a mi u SDP-u BiH, zajedno sa kolegama iz DF-a i HDZ-a 1990, smo uputili urgenciju Parlamentu i pozvali na zdravorazumsko postupanje pozivajući vladajuće na zajedničko iznalaženje rješenja, nudeći im čak i gotova rješenja, ali se vlast na to potpuno oglušila, čemu u prilog govori i ovaj dnevni red u kojem niti jedna od tačaka ne tretira zahtjeve demobilisanih boraca.

Na primjeru donošenja seta zakona o povećanju akcize i putarine osvjedočili smo se da se zakoni mogu donijeti nevjerovatnom brzinom kada za to postoji interes, što očigledno kod problema demobilisanih boraca nije slučaj” rekao je Helez.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.