Saša Magazinović

SDA i HDZ BiH političkom anarhijom pokušavaju nešto ušićariti

Nešto više od četiri mjeseca do Općih izbora i dalje je neizvjesno hoće li biti izmijenjen Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Posljednji razgovori predstavnika političkih stranaka, vođeni uz posredstvo predstavnika međunarodne zajednice, okončani su zaključkom da se zatraži mišljenje Venecijanske komisije. U međuvremenu, stavovi su nepromijenjeni.

Za HNS nema smisla razgovarati o izmjenama izbornog zakonodavstva u ovoj godini, budući da je Centralna izborna komisija raspisala izbore, kazao je danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon sjednice HNS-a-

– Zauzeli smo stav, jer je CIK proglasilo izbore. Aktivnosti u vezi s izmjenama nemaju smisla, narušile bi demokratske principe, kazao je Čović.

S druge strane, potpredsjednik SDA Šefik Džeferović, kazao je za TV Alfa kako je Zakon moguće mijenjati i do i nakon izbora, jer to zakonski nije osporeno.

– Sve do momenta predaje kandidatskih lista nije kasno, a to je nekada kraj šestog ili početak sedmog mjeseca, nije kasno da izvršimo dopune Izbornog zakona. Na kraju, nije kasno ni do samog dana održavanja izbora da to uradimo. Postoje neka tumačenja da je to moguće uraditi i u fazi ove implementacije, kazao je Džaferović.

Iz SDP-a ističu kako je nelogično započeti utakmicu, a potom saopćiti pravila, odnosno održati izbore pa tek onda usvojiti izmjene zakona koje se odnose na provedbu rezultata, koji se tiču izbora delegata u Dom naroda Federacije BiH. Stoga, očekuju intenzivniji angažman međunarodne zajednice i intervenciju Visokog predstanika u Bosni i Hercegovini.

– Za mene lično nema nikakve dileme da HDZ, a Boga mi i SDA, su stranke čija je strategija bila da ovu vrstu političke anarhije guramo što dalje prema izborima, ne bi li u toj magli probali nešto ušićariti. Ali, istraživanja javnog mnjijenja, koja su radili i stranci i domaći, Boga mi ne idu im u prilog tako da ne mislim da će im i ovo pomoći, kazao je Saša Magazinović, predsjednik GO SDP BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.