Nikšić:

SDA i DF su u ćorsokaku, ali o učešću SDP-a ne odlučuje jedan čovjek

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine večeras je održan sastanak lidera SDP-a, SDA i DF-a, Nermina Nikšića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića. Glavna tema je bila formiranje vlasti u Federaciji BiH, odnosno učešće SDP-a u izvršnoj vlasti.

Slika

Iz SDP-a je danas saopćeno da oni kao odgovorna stranka neće dozvoliti da dođe do blokade formiranja vlasti te će, u skladu sa odlukama organa partije, pomoći u njenom formiranju.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nam je nakon sastanka rekao da je akcenat bio na imenovanju predsjednika i potpredsjednika Federacije, a on je insistirao i na razgovoru o privremenom finansiranju.

"Riješili smo neke dileme, vrlo je jasno da SDP nije taj koji blokira formiranje vlasti u Federaciji, jer od imenovanja potpredsjednika FBiH ne zavisi formiranje Vijeća ministara. Od imenovanja potpredsjednika zavisi konstruisanje vlasti u kantonima. Tu ničim nije uslovljeno formiranje vlasti osim dogovaranjem koalicionih partnera SDA, DF-a i HDZ-a, ali je očigledno da unutar te koalicije i nema pretjeranog povjerenja i saglasnosti i da je funkcionisanje kompletne vlasti uslovljeno od HDZ-a", izjavio je Nikšić za Klix.ba.

Bakir Izetbegović i Željko Komšić su se usaglasili da im je potrebna pomoć i da ne postoji kapacitet unutar koalicije da se formira vlast. SDP je rekao da neće učestvovati u vlasti i da neće predlagati svoje kadrove za potpredsjednika Federacije, ali ni za druge pozicije u izvršnoj vlasti.

"Od mene je tražena saglasnost da SDP pomogne u predlaganju potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. Ta stvar ne zavisi od jednog čovjeka u SDP-u i o tome će se izjašnjavati Glavni odbor. Obećao sam da će oni biti informisani o stavovima i o načinu na koji će se organi SDP-a opredijeliti prema njihovom zahtjevu", kazao je Nikšić.

Na naše pitanje da li je bilo govora o konkretnim imenima za poziciju potpredsjednika, Nišić je rekao da nisu spominjana konkretna imena i da je pretpostavka, ukoliko se Glavni odbor odluči da podrži nečiju kandidaturu, da je prirodno da "ta osoba treba da ispunjava neke kriterije koje oni zagovaraju".

Nermin Nikšić napominje da konstituisanje vlasti generalno ne zavisi od toga šta će reći Glavni odbor SDP-a.

"Ima dovoljno kapaciteta i u Domu naroda da se predloži potpredsjednik Federacije. Iz razgovora i iz molbe Komšića i Izetbegovića vidimo da se traži od SDP-a da pruži podršku jer su zapravo u ćorsokaku. O tome će se izjašnjavati odbor SDP-a i sjednica Glavnog odbora nije dan ‘D’. Nema razloga da se čeka konstituisanje vlasti na drugim nivoima", zaključio je Nermin Nikšić.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.