Miro Lazović

SDA i HDZ su ugušile građanski duh Mostara

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Miro Lazović smatra da razloge da je Mostar dugo talac nacionalnih politika SDA i HDZ, koje su dugogodišnjim sebičnim i anahronim politikama gotovo ugušile tolerantni građanski duh koji je krasio Mostar i njegove građane.

„Sadašnji status grada Mostara se doima kao čardak ni na nebu ni na zemlji. Ima gradonačelnika, ali nema gradsko vijeće. Još uvijek razrušeni Bulevar kao ratna linija razdvajanja opominje na prisutne etničke i druge podjele. Na crtama ratnih sukoba, do tada jedinstvenog grada, podigli su visoke političke zidove kao neprobojne bedeme za multietničke partije i njihove građanske politike. Unutar tih nevidljivih zidina manipulišući nacionalnim pitanjima političke elite SDA i HDZ učvršćuju svoju moć i privilegije. Javno su za jedinstven Mostar, a tajno sve rade da to onemoguće. Već deset godina ne mogu ili neće da se dogovore o načinu implementacije odluke Ustavnog suda o gradu Mostaru.

Kada to ponude građanske stranke SDP i DF onda se umjesto razgovora o ponuđenim rješenjima vrši apriorna diskvalifikacija ovih stranaka. A upravo zbog jalovih dogovora SDA i HDZ građani Mostara mogu i ovaj put ostati bez izbora. Prijedlog SDA da se suštinski grad podijeli na dvije etničke teritorije, bošnjačku i hrvatsku, i sa prividnom, kozmetičkom Gradskom upravom je sramotan i diskriminirajući prema Mostarcima srpske nacionalnosti, kao i drugim građanima. HDZ javno odbija ovaj prijedlog sa obrazloženjem da oni nisu za podjelu Mostara već za jedinstven grad. Kako misle organizovati jedinstven grad još se ne zna.

Zajednički prijedlog SDP-a i DF-a je predočen javnosti i on garantuje primjenu odluke Ustavnog suda. Tri multietničke opštine sa jedinstvenom gradskom upravom i mehanizmima zaštite nacionalne ravnopravnosti i adekvatne zastupljenosti u izvršnim strukturama vlasti. U tom prijedlogu, koji dolazi od lokalnih ljevičarskih partija, gradonačelnik bi se birao iz reda vijećnika. Vjerujem da bi za ovakvo stanje u kojem se nalazi grad Mostar direktan izbor gradonačelnika od strane građana bio bolji. Ne samo zato što je to u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, već bi se na taj način stvarala atmosfera zajedništva, a kandidati za gradonačelnika bi svojom aktivnošću i političkim ciljevima morali biti odgovorni prema svakom građaninu i Mostaru kao gradu koji ujedinjuje, a ne razdvaja svoje građane.

Primjedbe lokalnog SDA da bi direktan izbor gradonačelnika značilo davanje Mostara Hrvatima su politički neprihvatljive i zabrinjavajuće“, navodi Lazović.