SDA i HDZ produžili agoniju parova koji ne mogu imati djecu

Parlamentarna većina u FBiH, predvođena koalicijom SDA-HDZ, vratila je Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u formu Nacrta. Zakon, koji je željno iščekivalo više od 4.000 parova kojima treba liječenje neplodnosti, danas nije dobio podršku parlamentaraca predvođenih koalicijom SDA i HDZ.

Tim povodom javnosti se obratio Elvir Karajbić, šef kluba zastupnika SDP BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, koji je naglasio da je ovo već provjerena taktika SDA i HDZ da zakone protiv kojih ne smiju otvoreno glasati protiv, vraćaju u formu Nacrta.

„Način razmatranja Zakona u formi Nacrta je svjesna taktika odugovlačenja SDA i HDZ oko donošenja Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Nacrt ovog Zakona je već jednom usvojen, ali to nikada nije rezultiralo Prijedlogom na osnovu Nacrta, a ovaj potez je samo svjesno produžavanje agonije 4.000 parova u FBiH, koji željno iščekuju da se ovaj Zakon usvoji.

Vjerovatno će sa ovim potezom Vlada FBiH, nauštrb građana FBiH, sebi kupiti vremena kako bi predstavili svoju varijantu Zakona, koji je, navodno, već u prednacrtu, što znači da neće biti usvojen u narednim godinama. Stručnjaci koji su imali priliku da vide pomenuti prednacrt zakona su taj prijedlog okvalifikovali kao katastrofalan.

Ovoj vlasti očigledno nije stalo ni do pomoći ovom parovima, niti se bave pitanjem nataliteta u BiH. Ne brinu za nove naraštaje, a njihovo univerzalno rješenje je očito da mladima ponude jednosmjerne karte iz BiH, te da se zatim hvale nesuvislim statistikama. Dok se djeca mnogih ovdašnjih vlastodržaca školuju u inozemstvu i uživaju najviše privilegije, malo ko brine o običnom čovjeku i njegovoj želji i pravu na potomstvo.

Borba za kvalitetan Zakon o liječenju neplodnosti traje već nekoliko godina i socijaldemokrati neće odustati. U svim parlamentima, na ulicama, u medijima, gdje god stignemo, podizat ćemo svoj glas i zastupati prava parova koji trebaju liječenje. Ovo je mnogo više od Zakona, ovo je borba za novi život.

Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom prvi put je u parlamentarnu proceduru 2015. godine uputio Rusmir Mesihović, potpredsjednik SDP BiH, koji je u tom periodu vršio dužnost ministra zdravstva FBiH. Zakon tada, nažalost, nije dobio neophodnu podršku parlamentarne većine, ali je inicirao pokretanje sličnih rješenja na kantonalnim nivoima.

Iako smo dobili rješenja u nekim kantonima, okvirni Zakon na nivou FBiH još uvijek nedostaje, a on bi omogućio zdravstvenim fondovima da se uključe i finansiraju ove postupke. Procjenjuje se da više od 4.000 parova ima problema sa neplodnošću, a usvajanje Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, za mnoge od njih jedina je šansa za dobivanje potomstva i ostvarivanje prava na porodicu.

SDP istrajava na ovom putu i nadamo se da Zakon neće morati čekati 2018. godinu da bude usvojen.

Želimo ohrabriti sve parove da ne odustaju. Unatoč manjku podrške vlasti i društvenim predrasudama koje nisu rijetke, vaše pravo na porodicu i potomstvo je veće i bitnije od ovih prepreka koje ćemo, prije ili kasnije, prevazići“, poručuje Karajbić.