Nužan novi Zakon o privatizaciji

SDA i HDZ pokazali jasnu namjeru da u bescjenje rasprodaju preostalu državnu imovinu

Tvrdnje premijera Federacije BiH Fadila Novalića kako je privatizacija Fabrike duhana Sarajevo započela u mandatu Vlade koju je predvodio SDP BiH, neistina je sračunata sa ciljem zbunjivanja javnosti.

U mandatu Vlade FBiH, koju je vodio SDP, počeo je obračun sa kriminalom u državnim kompanijama koje su pojedine interesne grupe, bliske, prije svega, vrhu Novalićeve SDA, godinama pljačkale i koristile kao stranački i lični bankomat. U tom periodu od strane Vlade, premijera i resornih ministara podnijete su desetine krivičnih prijava.

Rezultat toga je i sudski proces u slučaju Bosnalijek d.d. Sarajevo, a uvjereni smo kako će slično završiti i slučaj Fabrike duhana Sarajevo.

Sa željom da jednom za sva vremena zaustavimo privatizacijske pljačke, SDP je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predložio da se odmah obustave svi procesi privatizacije, sve dok se ne usvoji novi Zakon o privatizaciji u FBiH te zakon o javnom dobru.

Novi Zakon o privatizaciji je nužan, s obzirom da je postojeći zastario i u praksi se pokazao kao potpuno netransparentan i poguban, naročito za status radnika firmi koje se privatiziraju.

Zakon o javnom dobru ima za cilj, prije svega, utvrditi imovinu koja se ni pod kakvim uslovima ne smije prodavati, a to se, prije svega, odnosi na šume, zemljište, vode, te infrastrukturu u upotrebi u energetskom, infrastrukturnom, naftnom i komunikacijskom sektoru.

Ovi zaključci su odbijeni jer ih nisu podržali poslanici SDA i HDZ,  koji su tako još jednom pokazali namjere ovih stranaka da svu preostalu državnu imovinu rasprodaju u bescjenje u interesu svojih stranačkih tajkuna.

Također, zastupnici SDA i HDZ odbili su podržati zaključke kojim se tražila istraga Finansijske policije nedavno izvršenog procesa privatizacije, ali i poslovanja FDS-a. Poslanici SDA i HDZ čak su odbili i zaključak kojim se od nadležnih tužilaštava tražila dostava informacije o statusu brojnih krivičnih prijava i istraga u vezi sa FDS-om, te firmama i osobama povezanim sa ovom kompanijom.

Mi, u SDP-u, nećemo odustati od borbe za zaštitu državne imovine i istrajat ćemo u nastojanju da se konačno započne istinski obračun sa organiziranim kriminalom i korupcijom.

Vlast SDA-HDZ tu borbu blokira, ali će prije ili kasnije pravna država pobjediti.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.