Intervju Irfana Čengića za portal vijesti.ba

SDA i HDZ imaju finansijski interes da ne bude izbora u Mostaru

Protekli izbori su pokazali da građani žele jedinstvenu ljevicu i alternativu postojećoj vlasti. SDP će, kao najstarija partija u BiH i nakon ostvarenih dobrih rezultata na zadnjim izborima, preuzeti ulogu lidera i okupiti građanski blok koji će se suprostaviti nacionalnim strankama, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba generalni sekretar SDP BiH Irfan Čengić.

VIJESTI.BA: SDP BiH pokrenuo je projekat “Klub mladih vijećnika”. Šta je njegov cilj?

ČENGIĆ: Cilj “Kluba Mladih Vijećnika” jeste okupiti mlade vijećnike SDP-a koji će se u naredne četiri godine zajednički edukovati, međusobno sarađivati i politički djelovati. Možemo se pohvaliti da od ukupnog broja vijećnika SDP-a, čak 30 posto su mladi vijećnici.

VIJESTI.BA: Sa tačke gledišta SDP-a BiH, jeste li zadovoljni tokom razgovora o zajedničkom djelovanju lijevo orijentisanih stranaka u BiH u svjetlu implementacije rezultata nedavno održanih lokalnih izbora? Hoće li bh. ljevica uspjeti ponuditi zajedničke i jedinstvene liste sa svojim najkvalitetnijim ljudima i na bazi jasno definisanog plana djelovanja?

ČENGIĆ: Protekli izbori su pokazali da građani žele jedinstvenu ljevicu i alternativu postojećoj vlasti. SDP će, kao najstarija partija u BiH i nakon ostvarenih dobrih rezultata na zadnjim izborima, preuzeti ulogu lidera i okupiti građanski blok koji će se suprostaviti nacionalnim strankama. Mi u SDP-u smo spremni lične ambicije i sujete staviti sa strane i zajedno graditi ujedinjenu ljevicu.

VIJESTI.BA: Generalno, kako ocjenjujete političku atmosferu u BiH nakon izbora? Vaš stranački kolega Saša Magazinović nedavno je u Briselu upozorio da “opozicija mora sačuvati državu do opštih izbora”. 

ČENGIĆ: Od izbora 2014. godine se apsolutno ništa ne radi  kada su u pitanju kapitalne investicije. Gradnja infrastrukture i autoputa je stala, penzije se nisu povećale od kako je SDP otišao sa vlasti, mjerama vlasti se ugrožavaju i radnici i poslodavci, parlamentarne većine ne funkcionišu.

VIJESTI.BA: Sve češće su teze o izmjeni Dejtonskog sporazuma, naročitko nakon diplomatske ofanzive iz Hrvatske. Postoji li u BiH spremnost za to? U kojem pravcu treba da se ide, a kako bi ova država ostala cjelovita? Kakav je Vaš stav o federalizaciji BiH? Je li to rješenje?

ČENGIĆ: Čović radi na formiranju trećeg entiteta i podjelama u BiH, a SDA ispunjava svaku njegovu želju. Zbog toga nam je potreban jak građanski blok 2018. godine, jer SDP je pokazao da zna graditi autoput, povećati penzije, ali i obuzdati Čovića i njegove namjere za podjelu države. Teritorijalna reorganizacija države je poželjna na ekonomskim regijama i u toj reorganizaciji RS ne može ostati netaknuta.

VIJESTI.BA: Evropska komisija nedavno je u svom izvještaju o napretku pozvala na što hitniju provedbu odluke Ustavnog suda, kako bi se izbori mogli provesti u Mostaru, jasno stavivši do znanja da to pitanje mora biti prioritet. Čini se da bez rješenja za Mostar nema ni rješenja za evropsku BiH. Može li evropski pritisak na političke stranke odgovorne za sadašnje stanje u Mostaru uroditi plodom?

ČENGIĆ: Mi smo zajedno sa DF-om predlagali rješenja za Mostar, ali su ona odbijena od vladajuće koalicije. SDA i HDZ imaju financijski interes da ne bude izbora u Mostaru. Trenutno dva čovjeka upravljaju sa preko 200.000.000 KM i ne polažu račun Gradskom vijeću za svoj rad.

VIJESTI.BA: Šta očekujete u slučaju Stolac? Hoće li ova opština biti novi Mostar? 

ČENGIĆ: Ne vjerujem da će biti novi Mostar, nadam se da će CIK početi raditi svoj posao i u skladu sa Ustavom i zakonima održati izbore u Stocu. CIK je dužan da građanima Stoca omogući fer i transparentne izbore.

VIJESTI.BA: Je li Srebrenica najveći gubitak svih probosanskih stranaka? Ko snosi odgovornost i na koji način treba odgovarati?

ČENGIĆ: Najveći gubitak za Srebrenicu jeste da je načelnik te općine postala osoba koja negira genocid koji se desio. Kada je SDP bio 2012. godine na vlasti, tada je Vlada FBiH na čijem je čelu bio Nermin Nikšić pomogla financijski i organizaciono “Inicijativu za Srebrenicu”, većina općina i kantona se tada uključilo u taj projekat. Vlada koju vodi Novalić i SDA nije učinila sve što je mogla da pomogne Durakoviću, nije bilo dobre koordinacije i organizacije kao 2012.godine.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.