Damir Mašić

SDA i HDZ građanima žele ukrasti izbore i pravo da izaberu vlast

Još jedna runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH krahirala je prošle sedmice tokom sastanka predstavnika političkih stranaka.

Pregovori su održani u rezidenciji šefa Delegacije EU u BiH Lars Gunnar-Wigemarka, a jedan od sudionika sastanka bio je i član predsjedništva SDP-a i federalni parlamentarac Damir Mašić. koji je ovu situaciju opisao u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: Šta se zapravo desilo u rezidenciji ambasadora Wigemarka. Mnogi su bili bez posebnog komentara. Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto izjavila je da “Bošnjaci ne žele prihvatiti dogovor”. Vaš stav?

“Većina nas je bila bez posebnog komentara samo zbog razloga što smo bili zamoljeni od predstavnika međunarodne zajednice da do kraja razgovora ne komentarišemo detalje.
Stav SDP-a u vezi sa promjenama izbornog zakonodavstva je vrlo jasan. Svako rješenje mora biti u skladu sa Ustavom BiH, Ustavom FBiH, Izbornim zakonom BiH i naročito u skladu sa svim presudama koje se odnose na izborni sistem, od presuda Ustavnog suda BiH do presuda Suda za ljudska prava u Strazburu. U osnovi ovo znači da se svim građanima mora dati zakonska mogućnost da se kandidiraju i da svi imaju mogućnost glasati za svakoga, bez ikakvih ograničenja, a pogotovo bez ograničenja po osnovu etničke pripadnosti i mjesta prebivališta. Upravo je to suština prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH kojeg su predložili SDP i DF.

Radiosarajevo.ba: Šta su rekli predstavnici stranaka u vlasti?

“Nažalost, SDA i HDZ već četiri mjeseca blokiraju uopšte mogućnost da se o tom zakonu raspravlja u Parlamentu FBiH. To jasno pokazuje da ni SDA, a ni HDZ ne žele bilo kakav dogovor i rješenje. Oni žele suspendirati demokratiju i sačuvati vlast po cijenu da građanima ukradu pravo da izaberu vlast kakvu žele. Također je jasno da HDZ i SNSD imaju kontrolu nad Centralnom Izbornom komisijom BiH i da to žele uraditi preko CIK-a BiH. Svi dosadašnji razgovori samo su kupovina vremena kako bi se svi ostali doveli pred svršen čin. Mi im sigurno to nećemo dozvoliti i odlučni smo da ih zaustavimo makar to podrazumijevalo izlazak ljudi na ulice.

Radiosarajevo.ba: Vratimo se na izjavu potpredsjednice HDZ-a…

“Kada su u pitanju tvrdnje gospođe Krišto da “Bošnjaci ne žele dogovor”, moram je podsjetiti da smo svi mi predstavnici određenih stranaka i građana, a ne nikako naroda, jer ovo nisu pregovori naroda kako to ona želi predstaviti. Upravo u takvoj matrici razmišljanja se i krije najveći problem. Ovdje se radi o sukobu dva koncepta. Mi u SDP-u se zalažemo za jednakost svakog građanina ove države, dok Krišto i HDZ ali i neki drugi žele zemlju u kojoj će samo jedan dio jednog naroda na jednom dijelu teritorije imati sva prava, a svi drugi
će biti građani drugog reda”.

Radiosarajevo.ba: Kako gledate na činjenicu da se ne zakazuju redovne sjednice Predstavničkog doma Parlament FBiH?

“Direktnu odgovornost zbog nezakazivanja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH snosi isključivo predsjedavajući Edin Mušić koji po Poslovniku jedino i može zakazati sjednicu. Pored Mušića direktnu odgovornost snose i stranke parlamentarne većine, prije svega SDA i HDZ koji nisu u stanju da se dogovore koji je danas dan, mjesec i godina, a o nekim strateškim stvarima da i ne govorimo.

Što se tiče rada i rezultata ovaj saziv Parlamenta, kao i vlade, je najgori od kada postoji bh entitet FBiH. Najmanji broj usvojenih zakona, najmanji broj ordžanih sjednica, najmanji broj sati rada, samo su neki od konkretnih dokaza da je to tako. Ako tome još pridodamo i činjenicu da predsjedavajući Mušić konstantno krši Poslovnik o radu i odbija da zakazuje sjednice, dakle ne samo redovne, već i vanredne koje SDP i ostatak opozicije traži, a za koje smo uredno prikupili potpise poslanika što je poslovnička obaveza, slika je još gora nego što se na prvu čini”.

Radiosarajevo.ba: Prema nekim informacijama to se čini i zbog trenutnih sukoba unutar SDA, posebno u Tuzli odnosno mogućeg isključenja Mirsada Kukića utjecajnog zastupnika u Predstavničkom domu. Vaš komentar?

“Nažalost, očito je da su svi građani BiH taoci sukoba unutar SDA. Građane ove zemlje, ali i nas u SDP-u apsolutno ne interesuje to što SDA nije u stanju da prevaziđe unutarstranačke probleme. Institucije i ustanove ne smiju da trpe i život ne smije stati zbog njihovih neraščišćenih računa. Nažalost, njihovo ponašanje i blokada institucija koju su prouzrokovali još jednom samo potvrđuju golu istinu, a to je da u Izetbegovićevoj stranci i državu i sve njene institucije i organe uprave doživljavaju isključivo kao svoje privatne čemu je došlo krajnje vrijeme da se stane u kraj.

To što se SDA doslovno raspada ne smije na bilo koji način uticati na rad kompletnog državnog aparata. Nakon 25 godina suverenog vladanja došlo je vrijeme da idu malo na hlađenje, dakle na klupu za rezervne igrače – u opoziciju. To će i državi i svim njenim građanima, kao i samoj SDA, sigurno dobro doći.

Radiosarajevo.ba: Vaš stav o najavljenoj sjednici Skupštine KS-a odnosno izglasavanju smjene Vlade, a što je pokrenula SDA?

“Kao što sam i naprijed rekao, to je samo još jedan dokaz da se SDA raspada i vertikalno i horizontalno. Inicijativa za smjenu Elmedina Konakovića nije došla zbog onoga zbog čega je trebala, a to su katastrofalni rezultati trogodišnjeg rada vlade, što i mi i većina građana Sarajeva mislimo, već zbog toga što su se u SDA interesno posvađali i što im je Konaković otkazao poslušnost.

SDP neće ni SDA-u i Konakoviću bili kolateral i moneta za potkusurivanje mada i dalje ohrabrujemo premijera da ide do kraja u onome što je najavio, a to je raskrinkavanje kriminala. Nadamo se da to neće završiti kao njegova slična najava prije dvije godine kada
je riječ o Vodovodu i navodnom obračunu sa nelegalnim korisnicima. Javnost je nakon dvije i po godine ostala uskraćena od strane Konakovića za imena tih tajkuna, hotelijera koji su milionski oštetili Vodovod. Bez obzira na sve mi u SDP-u ga i dalje ohrabrujemo da dosadašnju najavu pretvori u konkretno djelo i javnosti obznani sve detalje u vezi političkog kriminala u Kantonu Sarajevo. Na tom polju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije imat će našu podršku.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.