Gostovanje Saše Magazinovića na TV1

SDA i HDZ BiH žele da Mostar bude jedinstven samo na autokarti (video)

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Saša Magazinović istakao je u Dnevniku TV1 da je politička situacija u BiH vrlo kompleksna, te da ne vidi “svjetlo na kraju tunela”. SDP BiH, kao opoziciona partija, može pružiti pomoć kada su u pitanju EU integracije i procesi u interesu države BiH i njenih građana, poručio je on.

SDP BiH neće biti opozicija EU putu, niti će praviti opstrukcije, ponovio je Magazinović, ali će dići svoj glas protiv svega onoga što nije u interesu građana i države BiH, a takvih stvari je mnogo u posljednje vrijeme.

Govoreći o aplikaciji BiH za članstvo u EU, Magazinović je istakao kako će evropske institucije ocijeniti njenu kredibilnost.

“Prve najave govore da ona nije kredibilna zato što uslovi koji su bili postavljeni pred BiH nisu provedeni na kredibilan način”, upozorio je on.

Kako je istakao, mehanizam koordinacije usvojen je mimo očiju javnosti, a Vlada RS ne prihvata taj dokument.

“Sasvim je logična poruka iz Brisela koja kaže: ‘Pokažite nam da to funkcioniše’. Vidjećemo da li to funkcioniše”, naglasio je Magazinović.

Potcrtao je stav SDP-a BiH da se nikako nije smjelo dopustiti da se kantoni u institucionalnom smislu izjednače sa državom.

Osvrnuo se i na situaciju u Mostaru, podsjetivši da su SDP BiH i DF predložili rješenje koje grad na Neretvi čini jedinstvenim gradom.

“Napravili smo iskorak i pokazali odgovornost. To rješenje su predložili Mostarci. Smatramo da je krajnje vrijeme da se prekine praksa u kojoj se o sudbini bh. gradova odlučuje u Sarajevu ili Banjaluci”, dodao je Magazinović.

Upozorio je da je sudbina Mostara usko vezana za sudbinu FBiH i BiH.

“Nažalost, ne vidimo spremnost da mnogi prihvate da Mostar i u praksi bude jedinstven grad. Imamo informacije da SDA i HDZ BiH pripremaju drugačije rješenje, koje će Mostar činiti jedinstvenim gradom samo na autokarti, dok bi u suštini to bio grad podijeljen na više opština koje bi bile etnički podjeljene. To ne smijemo dozvoliti, ne samo u Mostaru nego i u BiH”, naglasio je Magazinović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.