Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić

SDA drugim strankama želi fakturisati dugove prema HDZ-u

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je obrazložio svoje stavove o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, nakon sastanka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i izvršnom direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, a na kojem su razgovarali o izmjenama Izbornog zakona.

Nikšić se zahvalio ambasadoru SAD-a Ericu Nelsonu i diplomatama iz SAD-a i Evropske unije koji su bili domaćini sastanka.

“Mi smo vrlo jasno rekli neke svoje stavove. Uspjeli smo u međuvremenu vidjeti da Izetbegović prihvata sve ono što opozicija prihvata, a ja se bojim da mu to ne bi baš odgovaralo”, rekao je Nikšić.

Dodao je da je svako iznio svoje stavove na sastanku.

“U ovom trenutku priča je oko indirektnog ili direktnog izbora članova Predsjedništva i da li će možda biti asimetrija. Mi u SDP-u smo spremni da govorimo o oba rješenja, i o direktnom i indirektnom, ali ne prihvatamo asimetrična rješenja. Naravno da je bilo kolega koji su imali i drugačiji stav”, naveo je Nikšić.

“Razgovarali smo i o drugim problemima koje mi kao opozicija osjetimo, prije svega potrebu za fer i poštenim izborima, jer smatramo da su dosadašnji izborni ciklusi svaki put bili do brojača a ne do glasača”, zaključio je predsjednik SDP-a.

Nikšić na početku se zahvalio ambasadoru SAD-a Ericu Nelsonu i diplomatama iz SAD-a i Evropske unije koji su bili domaćini sastanka.

Ponovio je da predsjednik SDA drugim strankama želi, kako je rekao, fakturisati dugove ove stranke.

“Ono što gospodin Izetbegović najavljuje, da ćemo mi poslušati neke ideje ili dogovor ne stoji. To se nije dešavalo na ovom sastanku. Dešava se ono što se dešavalo u Mostaru. Izetbegović neke svoje dugove želi fakturisati nekom drugom. Čini mi se da pokušava to ovdje raditi”, ocijenio je.