Saša Magazinović za portal Buka

SDA će se ponovo opredijeliti za SNSD

SDP BiH neće učestvovati u radu Parlamenta FBiH dok se ne formira Klub Srba. Izbori se bliže, a još je nejasno ko će s kim u koaliciju. Iako ima političku snagu, SDP BiH neće učestvovati u akrobacijama formiranja vlasti, kaže za magazin BUKA predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović.

BUKA: SDP neće učestvovati u radu Parlamenta FBiH dok se ne formira Klub Srba. Zasto takva odluka baš sada?

Mi to zahtijevamo od početka konstituisanja Doma naroda, međutim javnosti to očito nije bila zanimljiva tema. Nedopustivo je da se jednom konstitutivnom narodu u FBiH ne dozvoljava da izabere dopredsjedavajuće Predstavničkog doma i Doma naroda, kao i šefa kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda.

BUKA: Matematički gledano, SDP je najbliži da dobije mjesto predsjednika/potpredsjednika Federacije, ali to bi mogla i SDA sa Liberalnom strankom, SNSD-om. Šta je izglednije

Matematički gledano, potrebno je 30 ruku u Domu naroda PFBiH da bi se u paketu izabrao predsjednik i dva potpredsjednika FBiH. Dakle, SDA i HDZ odlučuju ko će biti predsjednik i 2 potpredsjednika FBiH. Tačno je da SDP ima dovoljno delegata da može pomoći SDA-u i HDZ-u da formiraju rukovodstvo FBiH, ali isto tako SDA-HDZ to mogu učiniti sa svojim partnerom SNSD-om i mislim da će se Bakir Izetbegović i SDA između SDP i SNSD ponovo opredijeliti za SNSD, kao što su to uradili mnogo puta do sada.

Podsjetiću vas da je 2015. godine SDP mogao blokirati izbor nove vlade, te da Nermin Nikšić ostane premijer još 4 godine, ali smo tada dali svoje potpise za kandidaturu DF-ovog Milana Dunovića, nakon čega su ga izabrali delegati SDA i HDZ. I ovaj put želimo pomoći, ali tražimo mjesto potpredsjednika FBiH, jer DF nema niti jednog izabranog dužnosnika iz reda srpskog naroda, niti u kantonima, niti entitetima, niti u državnom parlamentu.

BUKA: Fahrudin Radončić ponovo ne želi sa SDA, je li moguće formiranje Vlade FBiH bez SDA?

Naravno da je moguće formiranje vlasti bez SDA i upravo se to dešava u njihovim najgorim noćnim morama. Sam po sebi gubitak vlasti nije toliko strašan, koliko činjenica da za dosta njih to znači i gubitak slobode i raspad političko mafijaških klanova. Kad sve to imate u vidu, onda vam je jasna panika koja se demonstrira ovih dana, energija i resursi koji se ulažu u spašavanje vlastite kože, kao i spinovanje o kojekakvim dogovorima koji postoje samo u njihovoj mašti. Mislim da su izgledna dva scenarija. Prvi po kojem Vlada u manje-više istom sastavu dočekuje izbore 2022. god. i drugi, po kojem se formira Vlada FBiH personalno značajno izmijenjenog sastava, ali od istih partnera. SDP ima jasno utvrđene stavove Glavnog odbora i njih može promijeniti samo onaj ko ih je donio. U ovim okolnostima, ne može se očekivati da će SDP učestvovati u eventualnim političkim akrobacijama u pravcu formiranja neke nove većine na nivou FBiH.

BUKA: Kako će SDP BiH izaći na opšte izbore? Samostalno ili…?

SDP će u najvećem broju sredina na izbore u suštini izaći samostalno, istovremeno praveći partnerstva sa većim brojem stranaka, na način da se maksimizira rezultat opozicije. Negdje će to značiti da će biti zajednički kandidati za načelnike, negdje odvojen koordiniran nastup, negdje su moguće i zajedničke liste. Ipak, o tome odluku donosi Glavni odbor, a ne niko od nas pojedinačno. Moj lični stav je da SDP treba okupljati, strateški promišljati i pokazati svoju veličinu u tom smislu.

BUKA: Mirsad Hadžikadić je optužio lidere opozicije da su zloupotrijebili protestnu šetnju “5 do 12”. Jesu li?

Ja to nisam tako vidio, niti doživio. Iako stranka gosp. Hadžikadića nije zastupljena u skupštinama, vijećima i parlamentima, lideri opozicije su napravili jedan džentlmenski potez otkazavši proteste koje su i sami planirali u terminu koji je bio nekoliko dana prije ove protestne šetnje i došavši da svojim prisustvom daju podršku. Ako takav potez nije u stanju prepoznati i iskoristiti ga za svoje dalje pozicioniranje, onda su druge opozicione stranke najmanji problem gosp. Hadžikadića. Iskreno, smatram da je nepotrebno praviti dodatne podjele u ovo vrijeme i, ako ima nekih nerazjašnjenih stvari ili dilema, da to treba raditi u direktnoj komunikaciji.

BUKA: Da li je Nermin Nikšić pozvao članstvo da ne izađu na proteste? Je li to znak da se stranke neće boriti za građane, već za sebe?

Koliko se sjećam, Nikšić je bio na protestima, a vidio sam i dosta drugih prepoznatljivih ljudi iz SDP-a. Kao član SDP, nisam dobio stranački poziv ni da izađem na proteste, niti mi je iko sugerisao da to ne činim. O ovom pitanju organi SDP nisu zauzeli nikakav stav i slobodna volja svakog pojedinca je bila jedini faktor odlučivanja, tako da ne vidim prostor za ikakve konstrukcije.

BUKA: Najveći ste zagovornik legalizacije marihuane, odnosno ulja kanabisa u medicinske svrhe. Dokle ste u tom procesu?

U priči oko legalizacije kanabisa u medicinske svrhe postoji dobra i loša vijest. Dobra vijest je da ne postoji politička opcija koja se sa tim ne slaže, dok je loša to što se problem ne rješava. Ima tu dosta suprotstavljenih pogleda na način kako to uraditi, a ono što trenutno radim je da ulažem napor da se na najvišem političkom nivou postigne dogovor kako što brže i efikasnije omogućiti da i građani BiH mogu legalno koristiti ulje kanabisa. U toku prošle sedmice sam komunicirao sa državnom ministricom Gudeljević, kao i entitetskim ministrima Šeranićem i Mandićem, i moj je utisak da se radi o ljudima sa dobrom namjerom da se ovo pitanje konačno riješi. Bolest jednako pogađa sve konstitutivne narode i ostale, ne bira ni između članova političkih stranaka, ne prepoznaje kantone i entitete… Zato je ovo prilika da shvatimo koliko smo svi pojedinačno mali i nevažni kad nasuprot sebe imamo teške bolesti i da se odbraniti možemo samo zajedničkim radom. Ja očekujem da ćemo ga vidjeti u narednom periodu i da će uskoro ulje kanabisa biti legalno i u Bosni i Hercegovini.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za Android ili iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu