Selimović

SBB i dva HDZ-a za izazivaju fiskalni kolaps Federacije BiH

Tražit ćemo održavanje hitne sjednice ovog Parlamenta FBiH, najkasnije do 4. aprila kako ne bi došla u pitanje fiskalna stabilnost Federacije.

Slika

Klub poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Parlamentu Federacije BiH tražit će održavanje hitne sjednice ovog parlamenta a najkasnije do 4. aprila kako ne bi došla u pitanje fiskalna stabilnost Federacije koja bi značila kolaps platnog i penzionog sistema, neisplaćivanje socijalnih davanja i poljoprivrednih poticaja, pomoć izbjeglim i raseljenim osobama, povratnicima, itd. 

Ovo je za Federalnu novinsku agenciju izjavio predsjednik kluba poslanika SDP-a Jasenko Selimović a nakon što prvi put u historiji nije usvojen dnevni red sjednice Parlamenta Federacije BiH.

Kako je rekao Selimović, klub SDP-a je nakon rasprave glasao protiv dnevnog reda jer je sa dnevnog reda, glasovima poslanika Hrvatske demokratske zajednice, HDZ-a 1990 te Saveza za bolju budućnost, skinuta točka koja se odnosi na zakon o izvršenju budžeta Federacije za 2014. godinu koja, po Selimovićevim riječima, je ključna za normalno funkcionisanje fiskalnog sistema ovog entiteta, te samim tim i za sistema u Federaciji uopšte.

– Kao odgovorna stranka, mi nismo mogli dići svoj glas za dnevni red sa kojeg se uz jalove izgovore skida tačka dnevnog reda koja je ključna za održavanje finansijskog sistema u Federaciji BiH. Ako do 4. aprila ne bude usvojen zakon o izvršenju budžeta mi gubimo stand by aranžman sa MMF-om. Znam da se mnogim građanima diže kosa na glavi ali mi smo, ne krivicom ovog saziva parlamenta i ove Vlade Federacije BiH nego prethodnih saziva, prinuđeni da nastavimo saradnju sa MMF-om kako bismo osigurali funkcionisanje sistema u FBiH te u jednom razumnom roku vratili sva prethodna zaduženja. Bez zakona o izvršenju budžeta Federacija BiH nema stand-by aranžmana sa MMF-om, što znači da neće biti novaca ni za penzije, ni za plate korisnika budžeta, ni za poticaje poljoprivrednicima, niti za pomoć povratnicima. Neće se više raspravljati o smanjenju od pet ili deset posto, novca jednostavno neće biti niti za jednu socijalnu kategoriju. Oni koji su skinuli ovu tačku dnevnog reda, a to su poslanici pomenutih partija, trebaju to objasniti svojim biračima koje predstavljaju u parlamentu ali i svim građanima u BiH – izjavio je Selimović, dodajući kako iz tih razloga klub SDP-a nije mogao glasati za dnevni red bez ovog zakona.

Selimović je dodao kako je u ovom trenutku jedino izvjesno da će Klub SDP-a tražiti hitnu sjednicu kako bi zakon o izvršenju budžeta bio usvojen te time bio spriječen nadolazeći kolaps Federacije BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.