Saša Magazinović: Zaustaviti govor mržnje

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović založio se za zaustavljanje govora mržnje, kako ne bi došlo do tragičnih incidenata.

Magazinović je ovaj stav iznio na konferenciji, koju je u Sarajevu pod nazivom „Borba protiv netolerancije i diskriminacije kroz borbu protiv govora mržnje – uloga parlamentaraca“ organizovala Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

U obraćanju članovima parlamenata Vijeća Evrope, predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti iz BiH, predstavnicima nevladinih i međunarodnih organizacija, kao i predstavnicima političkih stranaka, Magazinović je istaknuo značaj i veličinu problema prisutnosti govora mržnje u BiH, te vrlo značajnu ulogu, ali i odgovornost političara i medija.

„Nadam se da se neće morati desiti incident ili više njih sa tragičnim posljedicama čiji je uzrok govor mržnje, da bi se svi koji su odgovorni dodatno uozbiljili u rješavanju ovog problema, veoma prisutnog u našem društvu“, rekao je Magazinović, prenosi BHRT.

Iskazavši zadovoljstvo da su oba doma Parlamenta BiH, kao i entitetski parlamenti, usvajanjem istovjetnog teksta Deklaracije o osudi govora mržnje, između ostaloga, pokazali postojanje svijesti da su politika i političari veoma često jedan od generatora govora mržnje, naglasio je da pred institucijama predstoji mnogo posla da se ova pojava značajno smanji u bh društvu.

Magazinović, koji je član Međunarodne alijanse za borbu protiv mržnje, smatra da je ovo jedna od tema gdje ne smije biti razlika između vlasti i opozicije, odnosno da se treba osigurati zajedničko djelovanje sa nevladinim sektorom i posebno sa medijima, kako bi se izbjegle negativne posljedice.

Konferencija Vijeća Evrope održana u Sarajevu je jedna od aktivnosti u nizu kojima se pokušava podići svijest o problemu govora mržnje, posebno u politici i medijima, te inicirati nova i efikasna rješenja za njegovo sprječavanje i kažnjavanje.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.