Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

Saša Magazinović za Raport: Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe je međunarodna obaveza BiH

Godinama se u Bosni i Hercegovini vode rasprave o tome da se upotreba kanabisa legalizuje u medicinske svrhe i da se na taj način pacijentima kojima lijekovi na bazi kanabisa pomažu u liječenju različitih bolesti omogući kupovina ovog proizvoda u apotekama. Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, jedan od inicijatora i zagovornika legalizacije kanabisa u medicinske svrhe za Raport kaže da se u naporima da se ovo pitanje riješi pojavio izvjestan napredak.

Korak naprijed

Prije svega korak naprijed u legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji ogleda se u tome što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u javnu raspravu uputila dokument koji ovu vrstu legalizacije definira u svjetlu međunarodnih obaveza BiH i predlaže da se kanabis s liste zabranjenih tvari prebaci na listu biljaka pod strogom kontrolom.

“Ono što je nekad bila vrlo progresivna inicijativa, sada je to naša međunarodna obaveza. Podsjećam da je Komisija UN-a za droge koja šalje uputstva državama o stavljanju na listu zabranjenih potencijalno novih droga , donijela uputstvo da se kanabis iz grupe strogo zabranjenih droga svrsta u kategoriju sredstava koje su „dozvoljene pod posebnim okolnostima i dozvolama. U svjetlu tih izmjena Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH donijela je tu odluku koju bi nakon javne rasprave trebala uputiti u dalju proceduru, odnosno Vijeću ministara BiH na usvajanje”, kaže Magazinović.

S druge strane, nedavne aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u okviru kojih je na području čitave BiH nedavno provjeravala da li se u BiH proizvode i prodaju proizvodi na bazi kanabisa, prema Magazinovićevoj ocjeni, ma koliko te aktivnosti SIPA-e rezultirale represivnim mjerama prema određenim pojedincima i ustanovama, one bi ipak mogle ubrzati proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH.

Naime, u odgovoru na Magazinovićevo poslaničko pitanje o tome da li je SIPA u BIH provodila aktivnosti po pitanju kršenja Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga u segmentu prisustva proizvoda na bazi kanabisa u ‘legalnoj prodaji’ i kakvi su rezultati tih aktivnosti, iz te policijske agencije su odgovorili da je u posljednje vrijeme provedena opsežna provjera informacija da se u apotekama i raznim trgovinama širom BiH, kao i na pojedinim internet stranicama prodaju proizvodi na bazi kanabisa, koji su uvezeni u BiH pod nazivom suplementi ili dodaci prehrani.

U BiH i ekstrakt kanabisa po zakonu u rangu kokaina i heroina

Kao rezultat provjera i inspekcija SIPA-e je došla do podataka da se u pojedinim apotekama, te putem nekih internetskih stranica mogu kupiti proizvodi koji u svom sastavu imaju aktivne supstance Cannabis sative, odnosno konoplje.

O tome je SIPA podnijela izvještaj i Tužilaštvu BiH, a predložila je i da postupajući državni tužitelj u vezi s tim izvještajem održi sastanak s predstavnicima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Magazinović pojašnjava da je u ovom slučaju SIPA samo radila svoj posao i provodila aktuelni zakon koji u BiH zabranjuje prodaju proizvoda koji u svom sastavu ima bilo kakav ekstrakt kanabisa i da je stoga potrebno mijenjati zakonsku regulativu za ovu oblast.

“Zakon kaže da je u BiH zabranjeno proizvoditi, uvoziti i prometovati s bilo kojim proizvodom koji sadrži bilo koji sastojak kanabisa. Ukoliko se radi i o kremi za ruke, šamponu za kosu, bonbonama, čokoladama koje sadrže i minimalan procenat čak i ekstrakt kanabisa, a što su sve proizvodi koji se mnogu kupiti na kioscima dok pređete granicu BiH, u našoj zemlji takvi proizvodi su zabranjeni isto kao i droga kokain koja je i prema UN listi u kategoriji strogo zabranjenih droga. S druge strane, ako je neko u BiH uvezao neki proizvod koji sadrži i najniži procenat kanabisa on je prekršio zakon. Zato smatram da će i ove aktivnosti SIPA-e , koja je samo radila svoj posao, ma koliko mjere koje je Agencija poduzela izgledale restriktivno, ipak značajno ubrzati proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH jer pokazuju koliko je naš zakon besmislen i da će to otvoriti oči onima kojima nije bilo jasno koliko imamo restriktivan i nazadan zakon koji mora biti mijenjan”, pojašnjava Magazinović.

Inače, medicinski kanabis legalan je u Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Dok u BiH još traju rasprave o njegovoj legalizaciji mnogi pacijenti u našoj zemlji uzimaju lijekove na bazi ove biljke na „crnom tržištu“ , a koje je bez ikakve kontrole kada je u pitanju i kvaliteta i cijena.

Nažalost, mnogi u goloj borbi za život s nekim bolestima ne biraju način da dođu do tih proizvoda, rizikujući tako i dodatne zdravstvene probleme, a i krivičnu odgovornost.

Stoga bi legalizacija kanabisa u medicinske svrhe višestruko doprinijela uređenju ove oblasti.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.