Intervju za Dnevni list

Saša Magazinović: Vjerujem da će se ljevica okupiti na izborima

Predsjednik Glavnog odbora (GO) SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović govori o aktualnoj situaciji u zemlji, predaji aplikacije za članstvo u EU i onome što smo dobili s tim i što nas čeka. Magazinović govori i o mehanizmu koordinacije koji ocjenjuje nefunkcionalnim, te komentira ponašanje aktualne vlasti.

Najavljuje mogućnostima okupljanja ljevice, te komentira zakonska rješenja koja je predložio u Parlamentu. Naglašava kako SDP nikad neće biti opozicija europskom putu BiH, te poručuje kako svi trebamo početi raditi dobre stvari kako bi se krenulo naprijed.

Prije sedam dana BiH je predala aplikaciju za članstvo u EU. Koliko je to značajno za BiH i ima li mjesta euforiji kakva se pokušava stvoriti u javnosti?

Predaja aplikacije za članstvo, kao i za svaku drugu državu, značajan je korak i za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, sam po sebi, taj korak ništa ne znači, tako da mjesta euforiji zaista nema. S druge strane, dio političara je navikao da sebe predstavlja zaslužnima za sve, skoro pa i zato što stiže proljeće, tako da ne treba čuditi pokušaj prisvajanja zasluga i samoreklame u slučaju predaje aplikacije. Na žalost, mnogo je tu više prisutno priče i samoreklame, nego konkretnog rada i rezultata. Kada su u pitanju uvjeti za kandidatski status, čak i ako se na kraju složimo da ima značajnih pomaka u provođenju reformske agende i dalje ostaje obveza izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o čemu će pregovori potrajati neko vrijeme. Formalno ispunjeni uvjet usvajanja mehanizma koordinacije je u samom startu postao problem jer ga jedna od entitetskih vlada ne prizna i neće da sudjeluje u njemu. Posebno je indikativno da su europski dužnosnici u svojim izjavama nakon podnošenja aplikacije uz kurtoazne čestitke napomenuli da žele vidjeti da mehanizam koordinacije funkcionira u praksi što je više nego jasna poruka.

Usvajanje mehanizma koordinacije zavijeno je i dalje velom tajne. Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH odbijen je zahtjev SNSD-a da se razgovara o ovom procesu. Zbog čega se, po vama, Vijeće ministara odlučilo da daleko od očiju javnosti odradi cijeli proces?

Skoro pola mjeseca je skrivano od javnosti da je usvojen mehanizam koordinacije, najvažniji dokument za BiH kada je u pitanju ispunjavanje obveza na europskom putu. Vijeće ministara na čelu sa predsjedavajućim Zvizdićem se ponašalo nezrelo i nedoraslo situaciji. Umjesto da pokažu da imaju kapacitet da rade transparentno i okupe i vlast i opoziciju, akademsku zajednicu, medije, civilno društvo i javnost u najširem smislu, kako bi svi zajednički radili na tome da što brže idemo ka EU, oni u tajnosti usvajaju važne odluke. Zbog toga će biti politički kažnjeni. Ali u međuvremenu ćemo, ako brzo ne dođu pameti, i dalje trpjeti njihove pokušaje da svoje političke navike međusobnog varanja i obmanjivanja prenesu na sve sfere djelovanja vlasti, pa čak i na europski put BiH. To im u Bruxellesu neće proći jer tamo stvari funkcioniraju potpuno drugačije.

Kakav je po vama usvojeni mehanizam koordinacije?

Sama činjenica da, osim onih koji su ga usvojili, gotovo da nema kredibilnih osoba koje u javnom prostoru afirmiraju ovaj mehanizam koordinacije, govori mnogo o sadržaju i funkcionalnosti ovoga veoma važnog alata za EU put BiH. I rijetki koji su stidljivo afirmirali mehanizam koordinacije to ne rade jer su temeljito pročitali dokument i zaključili da je dobar, nego zato što imaju vrlo jasan osobni interes da to rade. Da skratim, osim toga što su sakrili dokument, još tragičnije je to što je usvojeni mehanizam koordinacije krajnje nefukcionalan i umjesto da ubrza europski put on će ga usporiti, a možda i u nekim segmentima i zaustaviti. Ne možemo biti sretni sa mehanizmom koji predviđa da se sve odluke donose konsenzusom, odnosno da predstavnici svake županije, entiteta, kao i Distrikta Brčko, jednako kao i predstavnici države imaju pravo veta na donošenje odluka. Sveukupno, više to liči na mehanizam dezintegracije nego na mehanizam koordinacije. Iskreno mi je žao zbog toga jer sam veliki zagovornik ozbiljnog zajedničkog rada svih u BiH i ubrzanog puta naše države u EU. SDP se više puta jasno izjasnio da nikada neće biti opozicija europskom putu BiH i da je spreman pomoći onima koji su odgovorni da se stvari unaprijede ili ubrzaju. Upitno je da li nam je svima to zajednički cilj.

Kako komentirate situaciju u zemlji i rad aktualne vlasti na državnom i entitetskim nivoima?

Situacija u državi je veoma kompleksna. Nisam siguran jesu li svi na jednak način toga svjesni. Dobra namjera i opredjeljenje međunarodne zajednice da pomogne da se BiH pokrene, često biva zloupotrijebljena zbog sitnih i za državu suštinski nevažnih interesa političkih grupa koje sebe i svoj benefit stavljaju na prvo mjesto. Najbolji primjer rada Vijeća ministara je posljednja sjednica Parlamenta kada su zastupnici svojim inicijativama i prijedlozima točaka dnevnog reda spasili obraz Parlamenta jer Vijeće ministara već duže vremena vrlo malo ili gotovo nikako ne usvaja i Parlamentu ne šalje nove zakone. Da nije bilo zastupničkih inicijativa na sjednici bi imali svega dvije-tri točke dnevnog reda. S druge strane, entitetske vlade imaju ogromne probleme i umjesto da ih rješavaju, oni fokus pažnje pokušavaju prebaciti na obračun sa opozicijom ili međusobne optužbe. Iako to vlasti ne razumiju i u opoziciji traže alibi za izostanak rezultata, želja nas u SDP-u je da se stvari pokrenu, da vlasti rade svoj posao i ostvare konkretan rezultat. Otvoreno kažemo da ćemo podržati sve što je u interesu države, ali se i žestoko suprotstaviti svim procesima koje smatramo destruktivnim.

Pred BiH su općinski izbori. Hoće li ljevica ove godine na izbore izaći zajedno? Priprema li se SDP za izbore?

Prije svega, svi oni koji se smatraju ljevicom, bilo da su okupljeni u političke stranke ili na drugi način, moraju biti svjesni svoje odgovornosti i prema državi i prema građanima koji su lijevo orijentirani. Bilo bi politički nezrelo i neodgovorno još jednom dopustiti da zbog svoje razjedinjenosti, sujeta ili bilo kojeg drugog razloga, ljevica u BiH dopusti desnici da ostvari dobar rezultat koji im garantira nastavak vođenja politike segregacije. Vjerujem da će ljevica, kao i mnogo puta u povijesti, pokazati zrelost i kapacitet da okuplja, te da će to konkretno pokazati i na lokalnim izborima. SDP se aktivno priprema za lokalne izbore. U kontinuitetu smo na terenu, kako sa našim članovima, tako i sa građanima. Izuzetno sam zadovoljan sa ovim aktivnostima, a posebno Strateškim planiranjem SDP-a nedavno održanim u Tesliću, a gdje su se okupili najodgovorniji ljudi iz svih općina. Kvalitetan rad će sigurno dati rezultata.

Na zadnjoj sjednici Zastupničkog doma PBiH usvojen je na Vašu inicijativu zaključak kojim se institucije u BiH obvezuju da će intenzivnije raditi na izradi propisa u oblasti kibernetičke sigurnosti. Dobili ste i podatke iz Ministarstva sigurnosti o ovom problemu. Gdje je trenutno BiH na ljestvici cyber sigurnosti?

Prijatno sam iznenađen podrškom koju sam dobio u Parlamentu BiH. To znači da jača svijest o kako se važnom pitanju radi, ne bih rekao samo zbog terorizma koji je trenutno dominantna tema. Oblast cyber sigurnosti je veliki izazov i za najmoćnije države na svijetu i svi se u kontinuitetu bave ovim pitanjem i odvajaju veliki novac u proračunima za ovu svrhu. Kod nas, na žalost, ovo pitanje do sada nije bilo u fokusu pažnje iako naša država ima preuzete obveze u skladu sa Konvencijom o kibernetičkom kriminalu, ali i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Stav ministarstva sigurnosti da se u slučaju cyber kriminala radi o jednoj od većih sigurnosnih prijetnji po našu državu je po mojoj ocjeni uozbiljila i Parlament i Vijeće ministara tako da očekujem da ćemo se svi zajedno pokrenuti i spriječiti dalje tehnološko zaostajanje BiH u borbi protiv ovog vida kriminala. Vlasti imaju odgovornost, a mi kao opozicija osim što smo pokrenuli ovo pitanje, spremni smo dati podršku svim aktivnostima na ispunjenju obaveza naše države u ovoj oblasti.

Govor mržnje u medijima, posebno na internetu je nešto sa čime BiH definitivno ima problem. Na koji način riješiti ovu oblast?

Mi u SDP-u već duži vremenski periodu govorimo o ovom problemu i predlažemo konkretna rješenja. Pozivi na ubojstva, propagiranje terorizma, širenje mržnje zasnovane na različitim osnovama je nešto čemu svakodnevno svjedočimo, dominantno na internetu. Kazneni zakoni na svim nivoima, iako ne baš najsretnije definirani za kaznena djela počinjena putem interneta, ipak daju podlogu za procesuiranje odgovornih. Međutim, broj procesuiranih, a posebno osuđenih je jako mali u odnosu na veličinu problema. Rješenje je u kažnjavanju. Vjerujte da kada samo nekoliko pojedinaca završe u zatvoru ovaj problem će u velikoj mjeri biti riješen. Konkretno, rješenje je pojačati kapacitete sigurnosnih agencija u BiH kako bi se povećao broj procesuiranih i doraditi kaznene zakone u smislu preciziranja kaznenih djela počinjenih na internetu. Ovo je problem koji manje- više postoji svugdje u svijetu, pa ne treba izmišljati toplu vodu i kada su rješenja u pitanju. Dobro uvijek pobijedi mržnju, a na nama svima je da damo doprinos da to bude što prije.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.