Saša Magazinović se u Strazbourgu sastao sa liderom turske CHP partije, najavljeno jačanje saradnje

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Grupe socijalista, demokrata i zelenih u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (SOC) Saša Magazinović susreo se u Strazburu sa predsjednikom CHP-a i liderom opozicije u Turskoj Ozgurom Ozelom.

Magazinović je Ozelu čestitao veliku pobjedu na nedavno održanim lokalnim izborima te poželio sreću i uspjeh u aktivnostima koje slijede na potpunoj promjeni vlasti u Turskoj.

Sagovornici su razgovarali o djelovanju SOC grupe u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, ali i o dešavanjima u Turskoj prije i nakon lokalnih izbora. Ozel je posebno naglasio ekonomske parametre za koje smatra da moraju biti bolji, da je još uvijek aktuelna vlast napravila velike greške, te da postoje rješenja koja vrlo brzo tursku ekonomiju mogu učiniti jačom.

Tema razgovora, kojem je osim Magazinovića prisustvovao i predsjednik SOC Frank Schwabe, bile su vezane i za problem migracija, zelene politike, kao za probleme sveprisutnog nasilja nad ženama.

Magazinović i Ozel su potvrdili već ranije iskazanu spremnost za intenziviranje kontakata i jačanje saradnje izmjeđu turskog CHP-a i bosanskohercegovačkog SDP-a, dvije sestrinske stranke koje će nastaviti i proširiti saranju kako na stranačkom tako i na nivou izabranih zvaničnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Ovom prilikom Ozel je najavio da će u narednih nekoliko mjeseci ponovo posjetiti Bosnu i Hercegovinu, čime će, između ostalog, demonstrirati konkretno opredjeljenje za ono što je dogovoreno. Ozgur Ozel je za predsjednika CHP-a izabran krajem prošle godine, a jedna od njegovih prvih međunarodnih aktivnosti bila je posjeta Bosni i Hercegovini u okviru koje je imao sastanka sa rukovodstvom SDP BiH, čime je i simbolično najavljeno jačanje saradnje ove dvije sestrinske stranke.