Intervju za Oslobođenje

Saša Magazinović: SDA je izdala Mostarce

Nakon što su svi prijedlozi za Mostar pali u Parlamentu BiH, a iz mostarske SDA poručili da nema potrebe da iko iz opozicije učestvuje u pregovorima, mislite li da će izbora u ovom gradu biti u 2016?

Mostarski SDA, odnosno njihovi čelnici su, iako to ne žele javno priznati, izdali Mostar onog trenutka kada su postali dio katastrofalnog projekta podjele grada na dva dijela, bez obzira sto su te dijelove nekada zvali općinama, a nekada administrativnim jedinicama. S druge strane, onog trenutka kada su izdali Mostar izdali su i Bosnu i Hercegovinu jer jedno bez drugog ne ide, ni Mostar bez države, ni država bez jedinstvenog Mostara. Ako to znamo, a narod to dobro zna, onda je nebitno šta vam takvi poručuju.

Postoje dva scenarija za Mostar za ovu godinu. Jedan je loš, a drugi katastrofalan. Prvi je da izbora ne bude ove godine što je loše, a drugi je da se u fotofinišu SDA i HDZ dogovore, podijele grad i održe izbore što bi bilo katastrofalno i po Mostar i po Bosnu i Hercegovinu. Mnogi zaboravljaju da je u kapanji za izbore 2014-te objavljeno da su se Izetbegović i Čović dogovorili u vezi Mostara, ali su tada rekli da sadržajem dogovora ne žele opterećivati kampanju. Da je to nešto pozitivno jedva bi dočekali da to objave. Dvije godine poslije su dužni reći narodu šta je dogovoreno, pa čak i ako dogovor više ne važi.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović prije nekoliko dana ponovo je poručio kako Mostar i Travnik nisu gradovi slučajevi, ali su posebna mjesta. Vaš komentar.

Sjećam se da su se u toku pregovora o implementaciji presude u slučaju “Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine” pojavljivali različiti prijedlozi sa raznih strana. Neki od njih su ličili na ručni rad onih nad čijom ideologijom slavimo pobjedu svakog 9. maja. Kako drugačije okarakterisati tada prisutne prijedloge da se prave zasebni birački spiskovi za Hrvate, Bošnjake i Srbe ili da se izborne jedinice u FBiH prave prema tome da li struju plaćate Elektroprivredi BiH ili Elektroprivredi HZHB. Poenta pominjanja ovih ekstremnih prijedloga je ilustracija činjenice da kada neko ima potrebu da afirmiše i kreira podjele onda je samo nebo granica destruktivnim idejama i formulacijama.

U konkretnom slucaju, kao da je bitno da li Mostar i Travnik zovu gradovima slučajevima ili posebnim mjestima, ako je cilj koji se krije iza toga isti, a to je da ih podjele. Vjerujte da se često upitam šta se to desilo pa je postalo normalno da se svakodnevno govori o podjelama. Nije iskuljučeno da su u pravu oni koji tvrde da se stalnim pričom o tome ljude pokušava navići na tu temu da kad i ako se to i stvarno dogodi prođe bez velike galame. Ja mislim da i tu griješe i da se igraju vatrom i ljudskim životima.

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma glavni tužilac BiH ustvrdio je da ne radi u korist ijedne stranke. Kako još čekamo epiloge bankarskih afera u RS-u i završetak mnogih drugih istraga, vjerujete li mu?

Ja vjerujem da glavni tužilac ne radi ni za jednu stranku, kao što smatram da niti jedan uposlenik Tužilaštva BiH ne radi ni za jednu stranku. A da li su neki radili i da li rade za pojedine političare, nadam se da ćemo nekada saznati. Sasvim je nevažno da li bilo koji poslanik vjeruje ili ne vjeruje glavnom tužiocu. Važno je da li postoji ili ne postoji rezultat u radu Tužilaštva BiH. Ja smatram, a tako sam razumio i glavnog tužioca, da trenutnim rezultatima nisu presretni ni u samom Tužilaštvu, ali ohrabruju najave unaprijeđenja rada, a samim tim i rezultata. Kao i u svakoj državnoj instituciji, tako i u Tužilaštvu imate one koji čestito rade svoj posao i zarade svaku marku, kao što imate i onih čiji izostanak od mjesec dana niko ne bi primjetio. I dalje smatram da mora biti više transparentnosti u izboru i glavnog i ostalih tužilaca i da za svoj rad i rezultate, po uzoru na evropske zemlje, moraju polagati račun u najvišem zakonodavnom tijelu Bosne i Hercegovine.

Čini se kako dogovor sa DF-om o zajedničkom nastupu u oktobru još nije postignut. Kako gledate na uslovljavanja poput onog da se može zajedno ići na izbore ukoliko SDP u Tuzli ne kandiduje Jasmina Imamovića?

Mi u SDP-u smo iskreno ušli u ovaj proces i kao najveća lijevo orjentisana stranka u Bosni i Hercegovni, imamo i obavezu i odgovornost da i dalje držimo otvorena vrata za sve. Zbog toga se dodatno trudimo da razumijemo naše sagovornike, čak i kada nije lako naći razumjevanje. Međutim, postoji crvena linija ispod koje je nemoguće ići. Primjer za to je prijedlog DF da oni nominuju zajednicke kandidate za načelnike u Tuzli, Gradačcu i Gračanici gdje su trenutno načelnici iz SDP-a. Nama to, naravno, nije prihvatljivo.

Sve na stranu, siguran sam da će u konačnici ljevica, kao i mnogo puta u istoriji, pokazati zrelost i kapacitet da okuplja. Zbog toga mi nećete zamjeriti što neću komentaristati podršku DF-a Jasminu Imamoviću, do kada je postojala, od kojih ljudi, kako je i zašto preko noći nestala i da li je uopšte nestala. Sada je sve to manje bitno od činjenice da će Imamović pobjediti na izborima i biti načenik sa etiketom i SDP-a i ljevice.

Prema informacijama koje dobijam u svakodnevnim obilascima naših organizacija širom BiH, u dosta sredina saradnja stranaka ljevice je zadovoljavajuća. Na žalost, u nekoliko važnih opština će ljevica imati više kandidata. To je vrlo pogrešno i nije izbor SDP-a, ali ako to mora biti cijena političkog sazrijevanja ljevice, neka bude tako.

Mogu li penzioneri i demobilisani borci “natjerati” javna preduzeća da izmire milionska dugovanja za uplatu doprinosa ili nas čeka vruća jesen?

Izgleda da je SDA trebao doći na vlast i da prođu dvije godine da narod vidi koliko je vlast predvođena SDP-om bila mnogo bolja. Mi smo dva puta povećali penzije i da smo ostali na vlasti ucinili bi to jos jednom ove godine. Oni ne da nisu sposobni povecati penzije, nego ni ove ne isplacuju na vrijeme. Izgradnja autoputa je zaustavljena i vec sada mozemo reci da ce ono sto je SDP napravio u oblasti cestogradnje aktuelnoj vlasti ostati nedosanjani san. Demobilisani borci takodjer vide razliku. Dok je prethodna vlada vracala dugove, aktuelna vlast nam objasnjava da smo dobili 550 miliona eura od MMF-a, kao da je to dobitak na lotu. Nismo mi nista dobili nego su nas zaduzili. I nije to 550 miliona eura nego gotovo milijarda i 100 miliona maraka. Neka izadju pred narod, pogledaju nas u oci i kazu da li su u zamjenu za kredit, izmedju ostaloga, obecali da ce prodati oba telekom operatera. Trazili smo da na hitnoj sjednici Parlamenta BiH sazvanoj u povodu problema sa objavom rezultata popisa poslanici budu informisani i o tome na sta su se vlade u BiH obavezale u zamjenu za kredit MMF-a. Protiv toga da javnost sazna sta nas ceka su bile sve stranke koje ucestvuju u vlasti, bilo na entitetskom ili nivou drzave. Da skratim, razloga za nezadovoljstvo je mnogo i logicno je ocekivati da ce sve cesce razliciti slojevi drustva dizati svoj glas protiv nejednakosti, nepravde i izostanka solidarnosti.

Nedavno se imenovani na poziciju člana predsjednistva Partije Evrospskih Socijalista. Sta to znaci za vas i za SDP?

Iako sam već duže vrijeme sam prisutan u aktivnostima PES-a i djelimicno poznajem dešavanja unutar stranaka evropske ljevice, ovaj angažman će tome dati jednu novu dimenziju. Predstavlja mi izazov to što ću u narednom periodu aktivnije učestvovati u projektima evropske ljevice. Ovo imenovanje nije bilo moguće bez saglasnosti i povjerenja članova Predsjednistva SDP-a što doživljavam, između ostalog, kao poštovanje onoga sto sam u prošlim godinama radio kao međunarodni sekretar SDP-a, ali i na polju međunarodne politike kroz Parlament BiH. SDP u cjelini, naše politike, pa na koncu i namjera da budemo oslonac ujedinjenja ljevice u Bosni i Hercegovini ima značajnu međunarodnu podršku. Jedan od mojih zadataka na poziciji člana Predsjednistva PES-a će biti i to da ta podrška bude jasno vidljiva.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.