Saša Magazinović otkriva: SNSD nije jedini proruski “igrač” u BiH

Priča o promjeni stavova iz Republike Srpske o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji nije nova, a proces približavanja dugo je u zastoju.

Nebojša Radmanović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SNSD-a, za N1 je naglasio da naša zemlja već 20 godina želi ulazak u EU i da je to jedna od rijetkih stvari oko koje su svi saglasni, ali da nije siguran da će se to nastaviti i u budućnosti.

Sa druge strane, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, istakao je da je pitao Annalenu Baerbock, ministricu vanjskih poslova SR Njemačke, da li postoji njena spremnost da, u okolnostima izazvanim sukobom u Ukrajini, utječe na briselsku administraciju da omekša procedure za BiH, kako bismo dobili kandidatski status.

Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP-a u državnom Parlamentu, ističe da “iz gospodina Radmanovića progovara Putin”.

– Ovo je proruski odnos prema EU i uz to ilustracija izostanka hrabrosti da kaže ono što misli. A ono što zapravo misli jeste da se treba potpuno povinovati Putinu i Rusiji i zaustaviti put BiH i prema NATO-u i prema EU. To je neskriveni stav SNSD-a, odnosno čelnika ove stranke, a jedini problem sa tim imaju oni koji su to tek shvatili. To je nepromijenjeno duži niz godina i nisu samo oni ti koji baštine prorusku politiku u BiH, ističe Magazinović.

Kako kaže, teško je predvidjeti kakav stav će zauzeti opozicija iz Republike Srpske, ali misli da je ona “u stanju latentnog straha od vlasti RS-a”.

– A nijedna opozicija nije pobijedila na izborima tako što se plašila vlasti, zaključuje Magazinović.

Oslobođenje