Saša Magazinović: Glasat ću za članstvo Kosova u Vijeću Evrope

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović najavio je da će glasati za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

“Danas se u Strasbourgu izjašnjavamo o mišljenju o članstvu Kosova u Vijeću Evrope. Ako usvojimo ovo mišljenje stvara se pretpostavka za donošenje finalne odluke sredinom maja, a koja je u ingerenciji Komiteta ministara gdje države članice predstavljaju ministri vanjskih poslova ili stalni diplomatski predstavnici u Strasbourgu”, pojasnio je Magazinović.

Dodao je kako će podržati članstvo Kosova u Vijeću Evrope.

“Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope, da i Albanci i Srbi i svi ostali konačno dobiju pristup Evropskom sudu za ljudska prava, da žive u demokratski naprednijem društvu nego što je danas i da osjete napredak u vladavini prava”, poručio je Magazinović.

Istakao je kako glasanje o članstvu ne prejudicira stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova.

“U samom mišljenju se navodi da glasanje o članstvu Kosova u Vijeću Europe ne prejudicira stavove pojedinačnih država članica u vezi sa statusom Kosova. Volio bih da i Bosna i Hercegovina što prije potvrdi sporazum iz Berlinskog procesa koji predviđa kretanje samo sa ličnim kartama u našoj regiji i na taj način približi građane Kosova i naše države, onako kako su to već učinile druge države, uključujući i Srbiju”, naveo je Magazinović.

Podsjećamo, zastupnici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope razgovaraće danas u Strazburu o prijemu Kosova u ovu međunarodnu organizaciju. Ako dvije trećine parlamentaraca koji predstavljaju 46 država članica glasaju “za”, pitanje članstva i konačna odluka bi mogla da se nađe na dnevnom redu ministara vanjskih poslova zemalja čanica Vijeća Evrope 16. maja.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.