Predsjednik Glavnog odbora SDPBiH

Saša Magazinović – predsjednik

Rođen 01.11.1978. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu. Srednju mašinsku školu i mašinski fakultet je također završio u Sarajevu. Trenutno završava Master studij na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smjer Evropske integracije.

Njegova profesionalna karijera je vezana za politiku. član je Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine od 1997 godine. Kada je u pitanju stranačka struktura obavljao je niz funkcija, kako u lokalnoj zajednici, tako i u organima stranke na državnom nivou. Između ostaloga bio je predsjednik Foruma mladih i potpredsjednik SDP u opštini Ilidža, a nakon toga u periodu 2004-2008. predsjednik Foruma mladih SDP BiH. Dugogodišnji je član Glavnog odbora SDP BiH, a u posljednja dva mandata je i član Predsjednistva SDP BiH. Duži niz godina obavlja funkciju međunarodnog sekretara SDP BiH.
Saša Magazinović je jedan od rijetkih bosanskohercegovačkih političara koji je na izborima biran u zakonodavne organe na svim nivoima vlasti u BiH. U općinsko vijeće Ilidža je prvi put je izabran na lokalnim izborima 2000-te godine, a nakon toga je ponovo izabran na izborima 2004 godine. U tom periodu je obavljao funkciju sefa kluba vijećnika SDP. Na opštim izborima 2006-te godine je izabran u skupštinu kantona Sarajevo, a nakon toga i u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Na opštim izborima 2010-te godine izabran je za poslanika u Parlamentu BiH. U mandatu 2010-2014 obavljao je funkciju sefa kluba poslanika SDP BiH u Parlamentu BiH. U istom periodu je bio član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE). Na izborima 2014-te godine je ponovo izabran u Parlament BiH, a obnovio je i svoj mandat u delegaciji BiH u PACE.
U toku trajanja mandata u parlamentima na različitim nivoima bio aktivan i u radu parlamentarnih komisija (komisija za pitanje mladih Skupštine kantona Sarajevo, predsjednik komisije za informisanje Doma naroda Parlamenta FBiH, Ustavno- pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH…) Trenutno je član Komisije za evropske integracije i Komisije za ravnopravnost spolova Parlamenta BiH.
Saša Magazinović je aktivni sudionik velikog broja kampanja, a u posljednjih 10-tak godina bio je član Glavnog izbornog štaba SDP BiH. U pobjedničkoj kampanji SDP-a 2010 obavljao je poziciju sekretara izbornog štaba – izvrsnog direktora kampanje. U izbornoj kampanji za izbore 2014-te godine vodio je dio izbornog štaba koji je kreirao izborne politike stranke.
U toku svog stranačkog angažmana prošao je brojne edukacije u zemlji i inostranstvu, a danas je i sam predavač političke škole Vijeća Evrope. Također, kao predavač se vrlo cesto pojavljuje na brojnim edukacijskim seminarima za mlade političare. Također, ima bogato iskustvo kada je u pitanju saradnja sa međunarodnim organizacijama i fondacijama (NDI, IRI, Friedrich Ebert Stiftung, Konrad Adenauer Stiftung, Olaf Palme foundation…)
Ima bogato iskustvu u saradnji sa nevladinim organizacijama i medijima, a i sam je bio aktivista nevladinih organizacija, te se volonterski bavio novinarstvom.
Osim politike, Saša Magazinović se aktivno bavio sportom. Igrao je rukomet u nekoliko klubova u Bosni i Hercegovini i regiji. Govori engleski jezik. Živi i radi u Sarajevu. Oženjen je i otac je dvoje djece.


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu