Sarić: Kantonu Sarajevu prijeti kolaps, novu vlast čekaju pune ruke posla

Nova vlast u Kantonu Sarajevo imat će pune ruke posla popravljajući stanje koje je prouzrokovala aktuelna vlast. Pitanje je koliko će to i biti moguće uzmemo li u obzir svu učinjenu štetu u javnim kantonalnim komunalnim preduzećima, obrazovanju, zdravstvu, smatra Nihad Sarić, kandidat Socijaldemokratske partije BiH za Skupštinu KS.

– Aktuelna vlast mandat je potrošila na podjelu preduzeća, mjesta u skupštinama, upravnim i nadzornim odborima, direktorskih pozicija. Milioni maraka iz kantonalnog budžeta i novac građana otišli su za dugove tih preduzeća. Pitamo se kada ćemo ostati bez vode, javnog prijevoza, nemamo razvijenu infrastrukturu u glavnom gradu BiH. Ko je za to kriv – pita Sarić.

Ova vlast potpuno je zanemarila mlade, osobe s invaliditetom, penzionere, nezaposlene umjesto da je osigurala potpuno i jednako uživanje svih ljudskih prava građana.

– Umjesto toga, vlast i ne zna koliko je osoba s invaliditetom u Kantonu Sarajevo. Godinama je na čekanju odluka o uključivanju u saobraćaj specijaliziranog taksi vozila koji bi omogućio kretanje osoba s invaliditetom. O drugim pravima da i ne govorimo. Izloženi smo kontinuiranim predrasudama čime se krši naše dostojanstvo. Svakodnevni život dodatno se otežava nejednakom pristupu zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju, zapošljavanju i zastupljenosti u političkom životu. Samo društvo u kojem nema diskriminacije osoba sa invaliditetom ima privilegiju nazvati se društvom vladavine ljudskih prava – navodi Sarić.

Potencijal Kantona Sarajevo je ogroman, a epitet olimpijskog grada narušen je zapuštenim planinama i objektima koji su dati na upravljanje preduzeću ZOI ’84. Umjesto da se godišnje u budžet slijevaju milioni maraka od turizma, Vlada KS morala je pokrivati gubitke i dugove tog preduzeća.

– Godinama gomilajući problemi prijete da eskaliraju svaki trenutak, a da aktuelna vlast nema nikakav provodivi plan kako bi preduprijedili kolaps koji je sve izgledniji. Kako je i mandat na isteku, samo se nastoji “držati voda”. Izazov je pred narednim sazivom Skupštine KS i vlasti – građani promjenama trebaju pokazati da zahtijevaju kompetencije i ozbiljno hvatanje ukoštac sa svim ovim problemima – zaključuje Sarić.

Izvor: Nap.ba

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.