Irfan Čengić

Sarajlije nemaju vode, ostaju i bez odvoza smeća?

Ustavni sud je proglasio neustavnim  Zakon o komunalnim djelatnostima i Zakon o komunalnoj čistoći u Kantonu Sarajevo jer krše pravo na lokalnu samoupravu Općina i Grada u Kantonu Sarajevo.

Primjena oba ova zakona je prestala 08. oktobra i trenutno u Kantonu Sarajevo rad Javnih preduzeća na održavanju čistoće, deponija i Komunalne policije je nezakonit.

Vlada Kantona Sarajevo bježi od provedbe presude Ustavnog suda i donošenja zakona o lokalnoj samoupravi KS, pa je tako ponovo u proceduru uputila izmjene i dopune ovih zakona kojim se produžava primjena na još 6 mjeseci. Međutim problemi nastaju jer Općinska vijeća moraju dati suglasnost na primjenu ovih zakona a nakon lokalnih izbora ona još uvijek nisu konstituisana.

„10 godina Kanton Sarajevo nije donio Zakon o lokalnoj samoupravi, 10 godina je SDA vlast u kantonu i imaju većinu načelnika, sada imaju 8 od 9 načelnika ali ništa ne rade po tom pitanju. Komunalna privreda je  samo jedan od primjera gdje Kanton Sarajevo krši pravo na lokalnu samoupravu Grada i Općina.“ Istakao je Irfan Čengić, vijećnik u sarajevskoj općini Stari Grad Sarajevo.

Čengić je predlagač usvojene Rezolucije Općine Stari Grad koja poziva Kanton Sarajevo da provede presude Ustavnog suda i lokalnim zajednicama vrati nadležnosti i novac za obavljanje tih nadležnosti.

„Nije normalno da Kanton obavlja poslove lokalnih zajednica, Kanton to pokušava već 20 godina i to ne daje rezultate zbog čega je Sarajevo daleko od Zagreba i Beograda. Kantonalna vlast nakon redukcija vode nas može dovesti da ostanemo i bez odvoza smeća sa naših ulica. Vjerujem da se to neće desiti ali konačno je vrijeme da ovaj saziv Skupštine Kantona Sarajevo donese Zakon o lokalnoj samoupravi koji će lokanim zajednicama vratiti nadležnosti“

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.