Jasna Duraković

Sarajevski SDP inicirao osnivanje zdravstvene ustanove za palijativnu njegu

Zastupnica Jasna Duraković u Skupštini Kantona Sarajevo danas je na sjednici skupštine u ime Kluba zastupnika Sarajevskog SDP-a uputila inicijativu za osnivanje zdravstvene ustanove za palijativnu njegu teško oboljelih pacijenata.

„Zdravstvena ustanova koja bi se bavila palijativnom njegom treba da zbrinjava bolesnike s neizlječivim bolestima koje značajno skraćaju životni vijek. Sarajevo mora imati ustanovu koja će biti uz građane koji se nalaze u najtežim, a nekad i nažalost posljednjim trenutcima života. Osnivanje takve ustanove je ujedno i dio koalicionog sporazuma ove većine“, poručila je Duraković.

Kao adekvatnu lokaciju za rješavanje pitanja izgradnje objekta za ovu ustanovu Sarajevski SDP predložio je dio zemljišta u vlasništvu Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo (Jagomir), koja se nalazi u ugodnom i prirodnom okruženju, i neposrednoj blizini KCUS-a.

Inicijativom se traži da Ministarstvo zdravstva KS u saradnji sa Općinom Centar sagledaju i prilagode mogućnosti provedbeno planske dokumantacije i pokrenu aktivnosti u cilju stvaranja preduslova za izgradnju objekta i osnivanje ustanove.