KO SDP Sarajevo

Sarajevski Forum mladih traži sniženje cijena karata za studente u institucijama kulture

Kantonalni forum mladih SDP BiH Sarajevo je u proteklom periodu proveo istraživanje cijena karata u institucijama kulture na području Kantona Sarajevo. Utvrdili smo da u više od 60% ustanova u KS trenutno studenti, kao populacija koja treba da gradi budućnost kako akademske zajednice tako i našeg društva općenito, nema pravo na bilo kakav oblik popusta prilikom kupovine karata za kulturne sadržaje.

Također, evidentirali smo da pojedine ustanove primjenjuju popuste samo za studente UNSA, ali ne i za studente iz univerziteta u drugim gradovima koji posjećuju našu prijestolnicu.

Zbog toga je sarajevski FOM pokrenuo inicijativu kojom traži da sve ustanove kulture u Kantonu Sarajevo uvedu unificirane popuste za studente, te da se oni odnose na svu studentsku populaciju, a ne selektivno za studente pojedinih fakulteta ili univerziteta.

Postojeću vlast u Kantonu Sarajevo smatramo građanskom, naklonjenom mladima i kulturi, te stoga očekujemo da će prihvatiti našu inicijativu i ovim postupkom dati svoj doprinos u afirmiranju studentske populacije i nastojanju da mladi što više posjećuju institucije kulture u Kantonu Sarajevo.

Mi, mladi sarajevskog SDP-a ćemo ovu inicijativu uputiti prema našim predstavnicima u vlasti, ali i prema svim ustanovama kulture, u nadi da ćemo imati pozitivan odgovor, te da ćemo ovim postupkom pomoći da se unaprijedi kvalitet života naših studenata.