Pozitivni rezultati

Sarajevski aerodrom u 2013. oborio rekord po broju putnika

Tokom 2013. godine Međunarodni aerodrom Sarajevo ostvario je mnoge pozitivne rezultate.

Slika

Aerodrom je dostigao rekordan broj putnika koji je za 15 posto veći u odnosu na broj iz 2012. godine.

Tokom 2013. godine broj putnika je iznosio 665.638, što je najveći broj putnika u historiji poslovanja ovog preduzeća.

"Godina 2013. ostat će zapisana u historiju Međunarodnog aerodroma Sarajevo kao jedna od najuspješnijih poslovnih godina u radu ovog preduzeća. Zahvaljujući zalaganju uprave i cjelokupnog kolektiva, ovo preduzeće uspješno je realizovalo visokozadane ciljeve s početka 2013. godine", rekao je direktor aerodroma Ivan Veličan.

Pored rekordnog broja putnika, na Sarajevskom aerodromu zabilježen je i porast broja aviooperacija. U 2013. realizovano je 5.512 aviooperacija, pa je tako zabilježen porast u odnosu na 2012. godinu od četiri posto.

U 2014. godini na aerodrom se očekuje dolazak aviokompanije Scandinavian Airlines System (SAD), koja je vodeći avioprevoznik u skandinavskim zemljama, te uvođenje direktne linije Germanwingsa Berlin-Sarajevo. Također, ponovo se vode pregovori sa najvećom low cost kompanijom u istočnoj Evropi, Wizz Air, koja iz BiH trenutno saobraća sa aerodroma u Tuzli.

U periodu trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu predviđa se povećanje broja čarter letova za tri posto, kao i povećanje broja redovnih linija. U skladu sa povećanjem broja letova planirana je i rekonstrukcija Terminala B u zoni dolazaka.

Osim uspješnog poslovanja, u 2013. godini aerodrom je nastavio i sa uspješnim provođenjem društvene prakse kroz stalnu brigu o lokalnoj zajednici, odgovornim odnosom prema zaštiti okoline, kao i kroz donacije i sponzorstva usmjerene u sportske, kutlurne i humanitarne svrhe.

Nakon što se djevojčica Belmina Ibrišević razboljela, te zbog neusvajanja Zakona o jedinstvenom matičnom broju nije mogla dobiti matični broj i pasoš, bosanskohercegovačka javnost digla se na noge. Usvajanjem privremene odluke o JMBG, Belmina je dobila pasoš, ali su nedostajala sredstva za njeno liječenje. Međunarodni aerodrom Sarajevo tada je, na zahtjev Ministarstva zdravstva Federacije BiH, obezbijedio avioprevoz djevojčici za Njemačku, a troškove puta je u potpunosti snosio sam aerodrom.

Niz godina aerodrom veliki značaj pridaje edukaciji svojih uposlenika. Prošle godine aerodrom je dobio i recertifikaciju po međunarodnim ISO standardima, pa je tako jedna od rijetkih kompanija u BiH čiji rad je prilagođen međunarodnim standardima.

"Uspješnu poslovnu godinu Aerodrom Sarajevo zaključio je uvođenjem nove linije na relaciji Moskva-Sarajevo, ruske aviokompanije Moskovia Airlines. Ambiciozne planove imamo i za 2014. godinu", rekao je Veličan.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.