Sarajevo je opomena Evropi i svijetu

Grad Sarajevo obilježava 5. april – tridesetu godišnjicu od početka opsade i 6. april – Dan grada Sarajeva. Dva historijska datuma bh. prijestolnice, najduža opsada jednog grada u savremenoj historiji ratovanja koja je trajala puna 44 mjeseca i dan kada je Sarajevo prije 77 godina izvojevalo pobjedu nad fašizmom.

Ponos i prkos

Gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić kaže da su emocije pomiješane.

Radujem se Danu grada , ali i osjećam tugu zbog obilježavanja 30 godina od početka opsade, najduže opsade jednog grada u historiji moderne civilizacije. Osjećam ponos, prkos, ali i muke i teškoće koje u Sarajlije prolazile. Nakon svega ostaje nam ponos, ali gorak okus. Jučer je u Vijećnici otvorena izložba Pola Lowa koji je bilježio fotoaparatom opsadu Sarajeva. Na govoru sam imala knedlu u grlu. Isto tako sam vidjela fotografije dječije igre bez obzira na muke, žene uplakane zbog tragedije, pa izbor za Miss Sarajeva. Emocije su pomiješane. Rekla sam kako je opsada počela nekoliko dana prije mog prvog rođendana. Ne sjećam se tih prvih dana. Ono što je ostalo u memoriji je priča roditelja i kako su se pripremali za moj prvi rođendan, ali umjesto torte počela je opsada. Slušala sam i govore u Narodnom pozorištu. Imam osjećaj kada zatvorim oči, da se mogu sjetiti 1995. godine i metaka i paljevina. U jednoj godini obilježavamo početak opsade i oslobođenje Sarajeva od fašizma“, kazala je Karić.

“Zlo se ponovo desilo”

Istakla je kako je su svi mislili da je, nakon opsade, zlo pobijeđeno, ali se ono, kaže Karić, ponovo desilo.

Trideset godina nakon početka opsade Sarajeva, opet u Evropi imamo rat i agresiju. Moramo učiti mlade ljude šta se dogodilo. Jedino ono o čemu govorimo može služiti kao opomena generacijama mladih. Nemojte govoriti ljudima i teretiti ih ratom, ali to je učenje historije i to treba raditi. Mene su moji učili o partizanima i slavnoj historiji. Učenje o našoj historiji je učenje o našim vrijednostima. Možete razarati, ali se ne može ubiti duh čovjekov. Sarajevo se ponosi različitostima, kulturom i običajima“, kazala je Karić.

Trideseta godišnjica od početka opsade Sarajeva obilježava se na različite načine. Fotografije iz tog perioda, domaćih i stranih fotoreportera, postavljene su širom grada.

To su slike koje idu u svijet i opominju. Sad, 2022, više nego ikada treba Sarajevo da bude kao opomena onome sto se dešava. Nikome ne treba novo Sarajevo. Nadam se da se ova zla neće više dešavati.“, kazala je Karić.

“Ne može se uništiti duh jednog grad je ga čine ljude”

Poklon koji je Gradska uprava pripremila za Dan Grada Sarajeva je rekonstruisana Bistričke stanice sa postavkom Valter brani Sarajevo. Gradonačelnica je najavila i nastup Divanhane na trgu ispred Vijećnice.

“Mi smo se potrudili da Dan grada ne bude ceremonijalni, već da svi uživaju – od vrtića do starijih. Sve institucije kulture u Sarajevu će imati dan otvorenih vrata. Sarajevo živi kao UNESCO grad filma, biće dostupna 33 filma u online verziji koji će biti dostupni građanima”, kazala je Karić.

Na pitanje da li smo pobijedili fašizam, Karić je odgovorila: “Na žalost, slike iz svijeta i Evrope kažu da nismo. Sarajevo je primjer baštine antifašističkog duha i tako će ostati. Oni koji misle da mogu razaranjima uništiti duh jednog grada, vara se. To je nemoguće. Grad čine ljudi u njemu.”

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.