Intervju Benjamine Karić za portal Inforadar

Sarajevo je građansko, antifašističko i slobodarsko i tako će i ostati

Benjamina Karić, nova gradonačelnica Sarajeva, u intervjuu za InfoRadar govori o tome šta za nju znači i predstavlja Sarajevo koje će kao olimpijski grad, uz pomoć kolega i saradnika, nastojati da pozicionira na svjetskoj mapi metropola. Karić za Inforadar govori i o inicijativama na kojima radi, od kojih će jedna da bude prijedlog da u budućnosti gradonačelnik Sarajeva bude biran direktno, što sada nije slučaj. Benjamina Karić, koja je prijedlog SDP-a, rođena je 1991. u Sarajevu. Od svoje 18 godine je članica SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Možda je pitanje kliše, ali ipak je u ovom slučaju nužno – kakav je osjećaj biti najmlađa gradonačelnica u historiji grada kakav je Sarajevo? 

KARIĆ: Prije svega predstavlja mi neizmjernu čast. Isto tako osjećam i veliku odgovornost i obavezu koju imam prema svim građankama i građanima Sarajeva, ali i prema svim građanka i građanima cijele domovine, imajući u vidu da se radi o glavnom gradu države Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju ste spomenuli da je Sarajevo građansko, antifašističko i slobodarsko, no mnoge političke snage, čak i iznutra, pokušavaju da obesmisle jedan takav imidž. Da li ste spremni da se uhvatite u koštac sa takvim politikama? 

KARIĆ: Spremna sam i uhvatit ću se u koštac sa svim problemima, ali i politikama koje Sarajevo žele vraćati unazad. Sarajevo je tradicionalno uvijek bilo progresivno i na pravoj strani historije. To tako mora ostati i u budućnosti, ali u konačnici to je ono što žele i očekuju i Sarajke i Sarajlije, što je i najvažnije. Ponovit ću još jednom i nikada se neću umoriti ponavljajući: Sarajevo je građansko, antifašističko i slobodarsko, i to će tako i ostati. Sarajevo je starije od svake funkcije, od svakog pojedinca i toga trebamo biti svjesni u svakom trenutku. Sarajevo je grad kojeg poznaje cijeli svijet. On u sebi spaja mnogo toga što je ne samo naša istorija i tradicija, nego mnogo šire od toga.

Kad spominjete vraćanje „zlatnom dobu Sarajeva“, na šta tačno mislite?

KARIĆ: U vremenu kada nas politike prošlosti navode na podjele, što Sarajevo nije prihvatalo ni pod pritiskom agresora, želim vas uvjeriti da ću dužnost gradonačelnice Sarajeva obavljati uvijek uz poziv na jedinstvo u različitostima, što je bogatstvo, a ne hendikep s obzirom da je pluralni izraz uvijek bila vrijednost ovog grada. Tražit ću najveći mogući zajednički imenitelj u našem radu i praksi. Želja mi je da nas naši građani dožive kao konstruktivne, odgovorne i demokratski izgrađene javne uposlenike. Ja ne priznajem niti podržavam podjele, naša i moja misija je da ujedinimo, da stvaramo nove vrijednosti i da učinimo sve što možemo da u četverogodišnjem mandatu poboljšamo život u našem gradu i pored nepovoljnih ekonomskih i društvenih prilika. Ja želim da u tome uspijemo i da nas po tome zapamte naši sugrađani.

Karić: Sarajevo je grad kojeg poznaje cijeli svijet

Smatrate li da bi Grad Sarajevo trebao imati veće ovlasti, kako bi se razvijao i status grada-kantona kao Zagreb, Beč, Berlin i mnogi drugi evropski gradovi? 

KARIĆ: Za početak smatram da se Gradonačelnik Sarajeva treba birati direktno na izborima i konkretno planiram pokrenuti aktivnosti, u saradnji sa kolegicama i kolegama gradonačelnicima i Parlamentom FBiH, na izmjeni Ustava Federacije BiH koji bi to omogućio. „Forbes“, kao najugledniji ekonomski magazin na svijetu, je još prije nekoliko godina Bosnu i Hercegovinu ocijenio kao najgoru u regiji kada je u pitanju efikasnost što je rezultat visoke decentraliziranosti, pocijepanosti tržišta, prenagomilane birokratije. Kanton Sarajevo nije nikakav izuzetak, jer komplikovana administracija odmaže svima, a neuvezana urbana i šira gradska cjelina dovode do nekoherentnog razvoja Sarajeva. Općinski, gradski i kantonalni nivo su previše, i jedino ispravno i racionalno rješenje je sjedinjenje Grada i Kantona, tako da cijeli Kanton bude Grad i vrši dvojnu funkciju.

Spominjali ste i saradnju sa drugim gradovima. Kako smanjiti animozitet drugih gradova prema Sarajevu, koji smatraju da su zapostavljeni i da se iz federalnog budžeta premalo izdvaja za njih nauštrb glavnog grada ? 

KARIĆ: Sarajevo je glavni grad države Bosne i Hercegovine. Također je i glavni grad Republike Srpske i Federacije BiH i to piše u ustavima i države i entiteta. Radit ću sve na tome da ono što piše u ustavima bude i u srcima svih građanki i građana u Bosni i Hercegovini. Kao socijaldemokratskinja uvjerena sam da svi zajedno možemo graditi bolje sutra za svu našu djecu. A kao gradonačelnica glavnog grada rado ću organizovati posjete drugim gradovima i opštinama u BiH, a voljela bih da mi prve posjete kao gradonačelnice Sarajeva budu gradonačelnicima Tuzle, Mostara i Banjaluke.

Na koji način planirate racionalizirati troškove same gradske uprave? 

KARIĆ: Upravo intenzivno radim na planu racionalizacije troškova gradske uprave, koju ću zajedno sa vijećnicima u gradskom vijeću usaglasiti i predložiti na usvajanje. Zbog činjenice što je gradski budžet prilično ograničen, svi zajedno imamo obavezu učiniti sve što je u našoj moći da racionaliziramo troškove, što će ostaviti veći prostor za finansiranje projekata koji su nam neophodni u gradu.

Karić: jedino ispravno i racionalno rješenje je sjedinjenje Grada i Kantona, tako da cijeli Kanton bude Grad i vrši dvojnu funkciju

U Sarajevu se nalaze najvažnije institucije kulture u našoj državi, čija je opstojnost ugrožena zbog lošeg finansiranja i prebacivanja nadležnosti na političkim nivoima. Kako ćete im pomoći? 

KARIĆ: Za početak ću zajedno sa njima dosljedno zagovarati i insistirati na konačnom i trajnom rješenju njihovog statusa. Prema najvećem broju njih danas se državni nivo odnosi potpuno maćehinski. Tu najviše mislim na institucije od naučnog i kulturnog značaja za Bosnu i Hercegovinu i Akademiju nauka i umjetnosti BiH. Taj odnos je nedopustiv, jer se radi o bivšim republičkim i državnim ustanovama čiji se status treba i mora riješiti na tom nivou. Dok se to ne desi, naša je obaveza da im na svaki mogući način pomažemo, uključujući i finansijski.

Na kraju, možete li nam otkriti šta će da budu vaši glavni glavni prioriteti kada je u pitanju i Vaš rad, ali i pozicioniranje Sarajeva, olimpijskog grada, na svjetskoj mapi metropola? 

KARIĆ: Moj prioritet je donošenje Strategije razvoja Grada Sarajeva, jer Grad Sarajevo trenutno nema strategiju. U narednom periodu želim se, pored ostalog, fokusirati na sljedeća pitanja i zadatke: racionalizirati, koliko je to moguće, troškove gradske uprave i prilagoditi ih trenutnim okolnostima; dati maksimalan doprinos u borbi protiv svih oblika kriminala, korupcije i nepotizma; uspostaviti kvalitetne odnose sa Gradskim vijećem; dati prednost ozbiljnim, pošternim i stručnim ljudima koji mogu mogu unaprijediti rad gradske uprave; afirmirati i podržati naše naučnike, umjetnike, sportiste, uspješne privrednike; podržati uspješne projekte koji su u toku i inicirati nove; nastaviti razvijati saradnju Sarajeva sa drugim glavnim gradova širom Evrope i svijeta; intenzivirati i inicirati bolju saradnju sa bh. gradovima poput Tuzle, Banja Luke, Brčkog, Mostara, Gradačca, Bihaća, Zenice i drugih gradova; pokazati da je Sarajevo istinski glavni grad naše države; pokazati senzibilnost prema najstarijim građanima Sarajeva, ali i prema mladima i ženama; podržati izgradnju Nacionalniog stadiona u Sarajevu; aktivno koordinirati sa načelnicima četiri sarajevske općine.

Svi znaju bolje nego jedan čovjek, zato pozivam sve građane i građanke da mi pomognu da idemo naprijed.

 


SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu