Druga faza tunela '1. mart'

Sarajevo i Zenica na korak do spajanja evropskom autocestom

Prvi put će na ovim prostorima jedan tunel biti urađen sa LED rasvjetom

Slika

 Za 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zabilježen je još jedan uspjeh Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH, radnika i domaćih kompanija namijenjen svim građanima BiH.

Radovi druge faze tunela ‘1. mart’ privode se kraju dva mjeseca prije predviđenog roka dok se istovremeno izvode radovi treće faze koji se odnose na opremanje tunela: elektromašinskom opremom, protivpožarnom zaštitom, saobraćajnom i informatičkom opremom za upravljanje tunela, sistemom za odvodnju.

Prvi put će na ovim prostorima jedan tunel biti urađen sa LED rasvjetom.

„Prošle godine upravo na ovaj dan je probijen tunel ‘1. mart’ koji je jedan od najdužih tunela na Koridoru Vc, a posao je obavio konzorcij bosanskih kompanija koji su do tada radili kao podizvođači. Na izgradnji druge faze radova bile su angažovane domaće kompanije sa preko 300 radnika.

Realizacijom ovog projekta povezat ćemo i približiti dva privredna centra Sarajevo i Zenicu i bit ćemo još bliže ostvarenju obećanog, a to je da u 2014. godini naši građani imaju u prometu 102 kilometra moderne autoceste i jedan od najmodernijih objekata na Koridoru Vc tunel ‘1.mart’“, izjavio je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

„Ovo je do sada najveća graditeljska pobjeda BH konzorcija u kojoj je učestvovalo 114 domaćih firmi. Dinamika radova se odvija prema predviđenim rokovima i do sada nismo imali nijednu povredu na radu i sve obaveze ćemo završiti na vrijeme“, istakao je Hamed Ramić, direktor Euro – Asfalta u ime BH konzorcija.

Moderan, izgrađen po svim evropskim standardima, tunel ‘1.mart’ skratit će razdaljinu između Zenice i Sarajeva za šest kilometara i dodatno približiti stanovnike nastanjene na području dva kantona u središnjem dijelu naše zemlje.

Ovim se stvaraju i pretpostavke za bolju poslovnu klimu i saradnju privrednih subjekata, ali se i građani BiH dodatno komunikacijski približavaju Evropskoj uniji.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u svom obraćanju je čestitao radnicima na obavljenom poslu i istakao da su oni za dvije godine izgradnjom tunela ‘1.mart’ više učinili na spajanju ljudi nego svi političari u posljednjih dvadeset godina.

„Vi ste svojim trudom i zalaganjem spojili dva velika centra u BiH, Sarajevo i Zenicu onako kako nikad prije nisu bili spojeni. Vaš trud je i uspjeh svih građana BiH“, kazao je premijer Nikšić.

Predstavnici radnika koji su angažovani na izgradnji tunela ‘1. mart’ su uručili građevinski šljem kao simboličan poklon premijeru Nikšiću, dok je premijer radnicima uručio sliku tunela 1.mart kao uspomenu na njihov angažman na izgradnji tunela.

Ovi simbolični pokloni su bili predviđeni i za članove Predsjedništva BiH, koji su bili pozvani da učestvuju i uveličaju današnju ceremoniju. Članovima Predsjedništva BiH pokloni će se uručiti naknadno.

Gradnja tunela ‘1. mart’ kao i sama izgradnja autoceste na Koridoru Vc ima višestruki značaj za bosanskohercegovačko društvo i našu državu. Angažirane domaće kompanije, Euroasfalt d.o.o. Sarajevo i ŽGP d.d. Sarajevo, su pokazale svoje građevinske mogućnosti i stekle neophodne reference za dalji rad i to ne samo u našoj zemlji nego i u regiji.

Na izgradnji autoceste je uposleno preko pet hiljada radnika, angažovano je 90 domaćih kompanija što u teškoj ekonomskoj situaciji dodatno itekako naglašava vrijednost ovog projekta.

Okončanje svih radova i puštanje u promet obje poddionice i tunela ‘1.mart’ i poddionice Drivuša – Gorica će biti u junu ove godine.

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.