Adnan Šteta

Sarajevo dobija novu trolejbusku liniju prema Šipu

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i vijećnici Belma Kapo i Alen Girt sastali su se jučer s ministrom saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanom Štetom i, tom prilikom, s njim razgovarali o velikom broju važnih infrastrukturnih pitanja značajnih za svakodnevni život stanovnika ove lokalne zajednice.

Između ostalog, bilo je riječi o rješavanju problema parkiranja, izgradnji Prve transverzale, rješavanju pitanja saobraćajne gužve i uspostavljanja trolejbuske linije prema Šipu, ostavljanju u punoj funkciji pješačke staza na Betaniji, ali i mnogim drugim temama.

Na sastanku je istaknuto kako je neophodna kvalitetnija komunikacija između Ministarstva saobraćaja KS i Općine, a sve s ciljem pojednostavljivanja procesa i ubrzanja provođenja neophodnih procedura prilikom implementacije pomenutih infrastrukturnih projekata.

Predstavnici Općinskog vijeća su delegirali ministru Šteti probleme na koje su građani najviše ukazivali.

Prva transverzala je najveći problem Kantona Sarajevo. Sada na ulazu u grad iz pravca Vogošće imamo kilometarske kolone. Jedno od rješenja je da se semafor na Šipu ugasi u terminima od 6 do 9 i od 14 do 20 sati. Sigurno je da će na ovaj način gužve biti smanjene. Još jedan problem je saobraćajnica u Alipašinoj ulici.

Naime, desna traka iz pravca Šipa prema gradu, na dijelu u neposrednoj blizini raskrsnice prema stadionu Koševo, skoro da je propala. Tu imamo veliko ulegnuće i bojim se da će, ako ubrzo ništa ne poduzmemo, cesta skliznuti niz teren prema Jukićevoj ulici”, istakao je predsjedavajući Đozo.

Ministar Šteta je kazao da ovakvi sastanci mogu donijeti dobre rezultate, jer se neki od problema mogu riješiti odmah, dok se za druge mogu utvrditi konkretni koraci u njihovoj realizaciji.

“Uskoro ćemo početi pripremanje budžeta Kantona za 2022. godinu. Zato su nam ovakvi sastanci važni, jer se možemo zajednički dogovoriti koje saobraćajnice ćemo raditi. Također, kada je u pitanju Centar, pripremamo dokumentaciju kako bi do kraja godine raspisali javni poziv za izradu idejnog rješenja za tramvajsku prugu prema Šipu. U prvom kvartalu 2022. godine prema ovom naselju će početi voziti trolejbus, a do kraja sljedeće godine i do Vogošće”, naglasio je i najavio ministar Šteta, saopćeno je iz Općine Centar.