Martinović

Saradnja zemalja CEI na polju naučnih istraživanja omogućit će korištenje evropskih fondova

Martinović u obraćanju naglasila je da će saradnja zemalja CEI na polju naučnih istraživanja omogućiti korištenje evropskih fondova s ciljem stvaranja održive ekonomije i inkluzivnog društva.

Slika

Članica delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  Danijela Martinović obratila se učesnicima redovnog Jesenjeg sastanka Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative (CEI) koji se održava u Beču. 

Martinović u obraćanju naglasila je da će saradnja zemalja CEI na polju naučnih istraživanja omogućiti korištenje evropskih fondova s ciljem stvaranja održive ekonomije i inkluzivnog društva. 

– Ovom prilikom bi podvukla značaj implementiranja okvirnog programa CEI-PRAISE (Program za promociju istraživanja i inovacija kroz stručno usavršavanje) koji je usvojen na ministarskom sastanku CEI-a u Trstu krajem devetog mjeseca. Sedmogodišnji program s budžetom preko 45 miliona eura, koji obuhvata preko 60 istraživačkih i naučnih institucija zemalja CEI, te CEI Naučnu i istraživačku mrežu (CEI Science and Technology Network) svojim istraživačkim potencijalom pomogao bi promociji istraživanja, tranfera tehnologije te inovacija. Postao bi osnova za ekonomski napredak naših zemalja putem transfera znanja i najboljih praksi, znanstvene izvrsnosti te usavršavanje kadrova – rekla je Martinović. 

Ona je istakla da je naučna saradnja, ubrzavanje transfera tehnologija u cilju promocije inovacija, sinergijske inicijative istraživačke i transnacionalne mobilnosti naučnika i istraživača, kao i razvoj lokalnih kapaciteta kroz stipendije i obuke su ključne aktivnosti. 

– Na taj način možemo doprinijeti i ostvarivanju ciljeva EU programa Horizont 2020 – Okvirni program za istraživanje i inovacije u Evropskoj uniji (2014.-2020.) koji povezuje 7. okvirni program za istraživanje, konkurentnost i inovacije (CIP) i Program za poduzetništvo i inovacije (EIP). EU se kao i zemlje CEI-a, suočava s problemima nedovoljnog rasta, nivoa inovacija te se suočava sa nizom okolišnih i socijalnih izazova – navela je ona. 

Zajedničko djelovanje CEI Naučne i istraživačke mreže te Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), rekla je Martinović, može stvoriti bazu za pametan, održiv i inkluzivan rast, prevladavanje inovacijskog jaza, jačanje industrijske konkurentnosti kao i povećati zaposlenost kroz tehnološke promjene. 

Zemlje EU i zemlje CEI-a zaostaju za prosjekom zemalja G7 vezanih za ulaganje u sektor istraživanja i razvoja. 

– Evropa se suočava s opadanjem udjela u patentima, povećanjem trgovinskog deficita visoke tehnologije i nedovoljnim brojem inovativnih kompanija s visokim rastomvisokotehnološkom sektoru. EU i zemlje CEI-a imaju historijski jake naučne baze ali zaostaju za SAD-om i nekim azijskim zemljama. Saradnja naših zemalja na polju istraživanja i razvoja, omogućit će prevladavanje problema vezanog za nedovoljnu prekograničnu koordinaciju – smatra  Martinović. 

Na taj način, kaže dalje ona, zemlje CEI će se uklopiti u ciljeve i fondove EU predviđene za navedene svrhe. 

– Smatram da saradnja svih institucija, instraživačkih centara i univerziteta u sklopu Naučne i tehnološke mreže CEI-a s vrhunskim istraživačkim institucijama (Tehnološki Univerzitet u Beču i Gracu, Univerzitet u Trstu, talijanski Institut za proizvodnju materijala, Institut Ruđer Bošković, Fakultet prirodnih i tehničkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Beogradu, Ljubljani itd.) može rezultirati vrhunskim rezultatima jer istaživačkog u znanstvenog kapaciteta ima dovoljno. Ostvarenjem zadatih ciljeva može se stvoriti podloga za ispunjenje ostalih ciljeva naše Agende – Održiva ekonomija i razvoj i inkluzivno društvo – rekla je Danijela Martinović, članica delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) obraćajući se učesnicima redovnog Jesenjeg sastanka Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative (CEI) u Beču, saopćeno je iz Sektor za odnose s javnošću PSBiH. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.