SDP BiH zaslužan za donošenje seta antikoruptivnih zakona

Saradnja opozicije u Parlamentu FBiH protiv kriminala

Temelji saradnje opozicije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije bila je tema sastanka na kojem su prisustvovali poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF) i Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Poslanik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH Damir Mašić istakao je da je njegova partija zaslužna za donošenje seta antikoruptivnih zakona u prošlom mandatu.

– Međutim, Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH još nije u primjeni. Mi u opoziciji pokazujemo da ozbiljno radimo, dobro sarađujemo i da priča zajedničkog djelovanja nije vezana za funkcije, već za vrijednosti koje dijelimo – zaključio je.

Poslanica DF-a Amra Kunovac izrazila je spremnost za saradnju, posebno u vezi izmjene Zakona o sukobu interesa, kako bi unaprijedili sistem odgovornosti i riješili probleme koji postoje u primjeni ovog propisa.

Poslanik Naše stranke Dennis Gratz kazao je da su razgovarali o smjernicama memoranduma o saradnji u borbi protiv korupcije te o potrebnim koracima ka izmjeni Krivičnog zakona.
Dodao je da je posebna tema bila usvajanja zakona o obaveznom informisanju javnosti o sistematizaciji, statusu, plaćama i pristupu radnim mjestima u javnim organima, koji će zajedno uputiti u parlamentarnu proceduru.

– Građani moraju znati ko radi za nas, ko zarađuje novac iz javne kase – poručio je.

– Zloupotreba službenog položaja i sukob interesa su ključni problemi iz kojih nastaje korupcija unutar državnog aparata i mi ćemo ponuditi zajednička rješenja kako se boriti protiv toga, a koje trenutni propisi ne prepoznaju – kazala je Kunovac, navodi se u saopćenju.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.