Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva

Saradnja dva grada: Ankara u Sarajevu želi graditi trg

Saradnja Sarajeva i glavnog grada Turske Ankare uskoro bi trebala donijeti glavnom gradu BiH novi trg. Tim povodom danas su Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, i Asim Balci, generalni sekretar Gradske uprave Ankare, obišli tri lokacije u Sarajevu.

Delegacije su obišle Merhemića trg na Ciglanama, park iza Druge gimnazije i Trg Oslobođenja – Alija Izetbegović u centru grada. Prema riječima gradonačelnika Sarajeva, odlučili su odvesti delegaciju iz Turske i na Bijelu tabiju, kako bi ih upoznali sa ovom znamenitosti grada, koju je neophodno obnoviti. No, to je mnogo veći projekat od uređenja ili izgradnje trga.

“Imamo bratske odnose sa Ankarom, koji su uspostavljeni odmah poslije rata u BiH. Prilikom naše posjete Turskoj dogovarali smo se o tome da grad Ankara igradi jedan trg u Sarajevu, koji bi nosio njeno ime. Ovom prilikom, povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, delegacija Ankare je došla ovdje i ponudićemo im nekoliko lokacija za taj trg kako bi ih pregledali”, kazao je Komšić. Predstavnici Ankare će nakon obilaska sagledati i analizirati lokacije te donijeti odluku o tome gdje žele graditi trg.

Balci je izrazio je zadovoljstvo zbog posjete Sarajevu i nadu da će se uskoro projekat izgradnje trga realizovati.

“Od 1994. godine, kada su Sarajevo i Ankara postali bratski gradovi, krenula je priča o tome šta bi ova dva grada mogla zajedno da urade. Iskoristili smo 6. april da dođemo u posjetu. Nakon razgovora sa gradonačelnikom Komšićem, tražimo načine kako možemo nešto konkretno uraditi u Sarajevu. Želimo vidjeti sve lokacije, a onda ćemo ih predočiti Gradskom vijeću Ankare koje će odlučiti o tome koji ćemo projekat realizovati. Mislim da će nakon ovoga svaki sljedeći korak donijeti nove projekte i da će saradnja između bh. i turskog naroda postati još jača”, rekao je Balci.

Šef delegacije glavnog grada Turske dodao je na kraju da Ankara nema niti jedan trg u svijetu koji nosi njeno ime te da će sarajevski biti prvi.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.