Muhamed Hasanović

Saradnja Bosne i Hercegovine sa IFAD-om je dovela do smanjenja siromaštva u ruralnom sektoru

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović prisustvuje Godišnjim sastancima 2023 u organizaciji Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Marakešu.

„Kao dio delegacije BiH ispred Ministarstva finansija i trezora BiH prisustvujem ovogodišnjem događaju Godišnji sastanci 2023, u organizaciji Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koji se održava u Marakešu, Maroko.

Ovu posjetu sam započeo sa konferencijom koju je organizovao Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj – International Fund for Agricultural Development (IFAD), gdje sam imao priliku razgovarati sa predsjednikom IFAD-a dr. Alvarom Lario i regionalnom direktoricom IFAD-a za Bliski Istok, Sjevernu Afriku i Europu Dinom Saleh, kao i sa ministrima finansija Tadžikistana, Egipta, Jemena, Somalie i drugim predstavnicima ostalih zemalja učesnica. Razgovarali smo o izazovima sigurnosti hrane i prilagodbi klime, obzirom na veliki broj različitih regija koje imaju zajednički izazov. Odnosi se na 200 miliona ljudi koji se nalaze uglavnom u ruralnim područjima i koji se suočavaju sa velikim izazovima po pitanju sigurnosti hrane, nestašici vode, upravljanju vodama, izvozu hrane, pristupu tržištima, te komercijalizaciji i proizvodnji hrane.

U proteklom razdoblju saradnje Bosne i Hercegovine s IFAD-om postigli smo pozitivne rezultate u smislu smanjenja siromaštva u ruralnom sektoru, kao i povećanju zaposlenosti žena i mladih u ruralnim područjima.

Uspješno smo proveli sedam investicijskih projekata od 1996. godine i usvojili politike koje su pomogle ruralnom stanovništvu na temelju modela samoodrživosti da izađu iz siromaštva. Vjerujemo da je partnerstvo između IFAD-a i BiH i dalje ključno za razvoj i implementaciju pristupa za podršku razvoju ruralnih područja.

Zamolio sam IFAD za pomoć u ostvarivanju mogućnosti da BiH ima pristup finansiranju u okviru Mehanizma pristupa posuđenim sredstvima u iznosu do 15 miliona eura.

Također sam zatražio od IFAD-a da bude provedbena agencija Fonda za prilagodbu (AF) za prvi program AF-a u BiH u okviru globalne investicijske platforme koja pruža integrirano rješenje za ove globalne izazove.

Vjerujem da će moja posjeta Marakešu biti uspješna u nizu bilateralnih sastanaka, koji su planirani tokom posjete, te se nadam da će postignuti dogovori pozitivno utjecati na Bosnu i Hercegovinu“, naveo je Hasanović.

 

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.