Saopštenje gradonačelnika u povodu nanošenja štete Univerzitetu u Tuzli, od strane SDA većine u TK

SDA većina u vlasti TK, predvođena Gutićem, juče je još jednom prevršila mjeru u nedemokratskom načinu vladanja i opet nanijela štetu visokom obrazovanju, a nastavljanjem prakse donošenja „hitnih zakona“, ugrozila pravnu sigurnost građana.

Podsjećam da su Gutićevi i Kukićevi poslušnici, još u ljeto 2016., donijeli Zakon u hitnoj proceduri i njime prekršili Okvirni Zakon o visokom obrazovanju BiH, ukinuli autonomiju Univerziteta u Tuzli, stvorili uslove za smjenu oko 50 profesora, članova Senata, v.d. rektorice, prorektora, dekana, prodekana, generalnog sekretara, direktora Studentskog centra itd. Da bi ih smijenili, imenovali su sebi, u to doba, podobnog v.d. rektora, koji je smijenio pomenutih 50 osoba i krenuo u proceduru o imenovanju novih.

Iako Grad nije nadležan za rad Univerziteta, oglasio sam se 14.9.2016. godine i upozorio na to da će se desiti upravo ovo što se i desilo.  Vjerujući da se, osim opasnog i nezakonitog ukidanja autonomije Univerziteta, radi i o udaru na demokratiju, uputio sam apel rektorskim konferencijama, stranim ambasadama, a nekim profesorima saopštio da se trebaju oglasiti, jer, ako dopuste nezakonitu smjenu svojih kolegica i kolega, stići će i njih ista sudbina… Mnogi su tada, kad je trebalo govoriti, na žalost šutjeli.

U septembru 2016. oglasio se i Gradski odbor SDP-a, a  poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Damir Mašić, prikupio je dovoljan broj potpisa članova Parlamenta i pred Ustavnim sudom BiH, u jesen 2016. osporio ustavnost i zakonitost pogubnog kantonalnog zakona.

Dogodilo se ono na šta smo upozoravali: rejting Univerziteta, pao je za 474 mjesta, na fakultetu su se potukli profesori, rektor koji je iz političkih razloga smijenio oko 50 osoba, smijenjen je iz političkih razloga, a da to postigne, Gutić je predložio, a SDA juče izglasala, još gori zakon od prethodnog.

Ponovo apelujem, da se Zakon o visokom obrazovanju TK uskladi sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanja BiH, upozoravam premijera Gutića da kršenjem Okvirnog zakona o visokom obrazovanju BiH, po mom mišljenju, ugrožava cjelovitost pravnog sistema BiH, a praksom hitnih zakona, ugrožava demokratiju.

Pozivam građane da se pridruže Inicijativi za ukidanje kantona, jer primjer vladavine Bege Gutića Tuzlanskim kantonom, najbolje dokazuje da je kantone neophodno ukinuti.

Vezani članci

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.