Šansa koja je BiH pružena u vidu Incijative Evropske unije mora biti iskorištena

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija razgovarao je 29. januara 2015. godine u Sarajevu sa članom Doma lordova Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske lordom Georgeom Foulkesom.

Glavna tema razgovora dr Lagumdžije i lorda Foulkesa, koji je član britanske Laburističke partije i u čijem djelokrugu rada jesu i evropski poslovi, bila je Inicijativa Evropske unije za pokretanje i ubrzanje procesa evropskih integracija BiH, za koju je dr Lagumdžija još jednom ocijenio da se radi o velikoj šansi za našu zemlju i inicijativi koja je od strane svih domaćih političkih aktera, bez izuzetaka, ocijenjena kao pravovremena i pozitivna.

Vezano za inicijativu i poduzimanje daljnjih koraka dr Lagumdžija je lorda Foulkesa upoznao sa tokom formiranja vlasti u BiH nakon održanih općih izbora kao i dosadašnjim aktivnostima po pitanju usvajanja izjave o opredjeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da šansa koja je BiH pružena mora biti iskorištena te izrazili nadu da će izjava uskoro biti potpisana i usvojena, nakon čega bi Vijeće EU, kako je i previđeno inicijativom, donijelo odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te uslijedile druge aktivnosti koje za cilj imaju podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU.

Dr Lagumdžija je ovom prilikom izrazio zahvalnost na podršci koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža Bosni i Hercegovini, a naročito na podršci evropskim i NATO integracijama, pri tome naglasivši i ulogu koju je ministar vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Phillip Hammond imao u pokretanju i usvajanju Inicijative za pokretanje i ubrzanje procesa evropskih integracija BiH.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.