Sankcije SAD su potvrda da je država BiH neupitna, a pojedinci prolazni

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH je pozvalo domaće i međunarodne institucije da, vođene primjerom SAD, štite ustavni poredak Bosne i Hercegovine, građane ove države i njihova prava.

Postupci Vlade SAD najbolja su lekcija, ne samo političarima, nego i domaćim pravosudnim institucijama koje su u skladu sa zakonom mnogo ranije morale reagovati i sankcionisati sve odgovorne za kontinuirano rušenje ustavnog poretka BiH. U tom slučaju, do novonastale situacije, u kojoj postoji opasnost da zbog djela pojedinaca odgovara cjelokupna društvena zajednica, zasigurno ne bi ni došlo.

Predsjedništvo SDP BiH je izrazilo nadu da će iz beskompromisne reakcije SAD-a, svi činitelji političkog života izvući pouku, oni koji to čine prestati propagirati nazadne koncepte etničke podjele države, te se posvetiti jačanju njenih institucija u interesu građana. Konačno, posljednja dešavanja samo su jasan podsjetnik da je država Bosna i Hercegovina neupitna, trajna kategorija, a pojedinci i njihove politike prolazni.

U vezi sa pitanjem održavanja lokalnih izbora u Stocu, SDP BiH daje punu podršku Incijativi za Stolac u nastojanjima za osiguranjem pravičnog okončanja cjelokupnog postupka. Predsjedništvo SDP BiH smatra da odluka CIK-a BiH kojom se građanima Stoca u dijaspori suštinski uskraćuje pravo učešća u ponovljenom izbornom procesu predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom BiH.

Nažalost, postupanja CIK-a još su jedna potvrda manjkavosti izbornog sistema u BiH i njegove očite podložnosti političkim uticajima i manipulacijama. Činjenica da lokalni izbori u BiH iz 2016. godine još uvijek nisu okončani u 2017. godini najslikovitiji su pokazatelj nužnosti izmjena izbornog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim standardima i demokratskim principima.

 

 

 

 

 

 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.