Izjava Enesa Suljkanovića

Sankcije Dodiku pokazuju privrženost SAD-a Dejtonskom mirovnom sporazumu

Povodom izricanja sankcija Miloradu Dodiku od strane administracije SAD-a, te neadekvatnih reakcija aktuelne vlasti, javnosti se obratio Enes Suljkanović, potpredsjednik SDP BiH i delegat Vijeća naroda RS-a:

„Sankcije koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i predsjedniku SNSD-a, pokazuju dvije vrlo važne stvari. Prvo odraz su odgovornosti i privrženosti SAD-a, miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine, te očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Drugo, reakcije na ovaj događaj pokazatelj su potpunog odsustva državne svijesti i državničkog ponašanja aktuelne vlasti.

Niko od vlastodržaca nije u stanju da uoči kolika je ovo šteta i sramota za državu. Jedan od istaknutijih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine, predsjednik jednog od dva entiteta ove države, navukao je na sebe sramotu, te je označen kao nepoželjan na tlu najrazvijenije države svijeta i velikog prijatelja naših građana i mira u našoj zemlji. Da u ovoj vlasti ima truna državne i državničke svijesti, tražili bi od Milorada Dodika da odstupi sa svoje pozicije zbog narušavanja ugleda Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske i zbog narušavanja ugleda srpskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

Tako bi, vjerujem, rasuđivali državnici, ali pošto ovu zemlju umjesto državnika predvode poglavice, za očekivati je da nastave sa svojim otužnim plemenskim likovanjima, optužbama i prozivkama. Veoma malo se razmišlja o tome kakva je poruka međunarodnim investitorima to što je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih političara i ujedno najistaknutiji političar Republike Srpske pod sankcijama SAD-a.

Bojim se da bi to naškodilo svakako urušenoj ekonomiji, te da je ogromna prijetnja da dođe do dodatnih kašnjenja i umanjenja plata, penzija i socijalnih davanja. Moguće je i da će se onemogućiti daljnja zaduživanja kod povoljnijih kreditora i dovesti do katastrofalnog kraha privrede RS-a, a zatim i privrede Bosne i Hercegovine.

Zbog svega navedenog pozivam Milorada Dodika da postupi odgovorno prema građanima RS-a i svim Bosancima i Hercegovcima, te da odstupi sa pozicije predsjednika Republike Srpske.

Pozivam i predstavnike takozvanih bošnjačkih i hrvatskih stranaka da shvate ozbiljnost ove situacije i posljedice koje će snositi svi građani naše zemlje. Koliko god to oni ne željeli i ignorisali, Repubika Srpska je, ipak, dio Bosne i Hercegovine, nije nikakva strana teritorija i red je da samoproklamovane etnonacionalne poglavice to shvate. Ako gospoda ne zna šta je država i kako se prema državi odnosi, neka se sa svojih pozicija pomjere zajedno sa Miloradom Dodikom i neka se posvete kulturno-umjetničkim manifestacijama u kojima, svi navedeni, pokazuju zavidan stepen sposobnosti“, poručio je Suljkanović.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.