Izjava Enesa Suljkanovića

Sankcije Dodiku pokazuju privrženost SAD-a Dejtonskom mirovnom sporazumu

Povodom izricanja sankcija Miloradu Dodiku od strane administracije SAD-a, te neadekvatnih reakcija aktuelne vlasti, javnosti se obratio Enes Suljkanović, potpredsjednik SDP BiH i delegat Vijeća naroda RS-a:

„Sankcije koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i predsjedniku SNSD-a, pokazuju dvije vrlo važne stvari. Prvo odraz su odgovornosti i privrženosti SAD-a, miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine, te očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Drugo, reakcije na ovaj događaj pokazatelj su potpunog odsustva državne svijesti i državničkog ponašanja aktuelne vlasti.

Niko od vlastodržaca nije u stanju da uoči kolika je ovo šteta i sramota za državu. Jedan od istaknutijih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine, predsjednik jednog od dva entiteta ove države, navukao je na sebe sramotu, te je označen kao nepoželjan na tlu najrazvijenije države svijeta i velikog prijatelja naših građana i mira u našoj zemlji. Da u ovoj vlasti ima truna državne i državničke svijesti, tražili bi od Milorada Dodika da odstupi sa svoje pozicije zbog narušavanja ugleda Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske i zbog narušavanja ugleda srpskog naroda kao jednog od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

Tako bi, vjerujem, rasuđivali državnici, ali pošto ovu zemlju umjesto državnika predvode poglavice, za očekivati je da nastave sa svojim otužnim plemenskim likovanjima, optužbama i prozivkama. Veoma malo se razmišlja o tome kakva je poruka međunarodnim investitorima to što je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih političara i ujedno najistaknutiji političar Republike Srpske pod sankcijama SAD-a.

Bojim se da bi to naškodilo svakako urušenoj ekonomiji, te da je ogromna prijetnja da dođe do dodatnih kašnjenja i umanjenja plata, penzija i socijalnih davanja. Moguće je i da će se onemogućiti daljnja zaduživanja kod povoljnijih kreditora i dovesti do katastrofalnog kraha privrede RS-a, a zatim i privrede Bosne i Hercegovine.

Zbog svega navedenog pozivam Milorada Dodika da postupi odgovorno prema građanima RS-a i svim Bosancima i Hercegovcima, te da odstupi sa pozicije predsjednika Republike Srpske.

Pozivam i predstavnike takozvanih bošnjačkih i hrvatskih stranaka da shvate ozbiljnost ove situacije i posljedice koje će snositi svi građani naše zemlje. Koliko god to oni ne željeli i ignorisali, Repubika Srpska je, ipak, dio Bosne i Hercegovine, nije nikakva strana teritorija i red je da samoproklamovane etnonacionalne poglavice to shvate. Ako gospoda ne zna šta je država i kako se prema državi odnosi, neka se sa svojih pozicija pomjere zajedno sa Miloradom Dodikom i neka se posvete kulturno-umjetničkim manifestacijama u kojima, svi navedeni, pokazuju zavidan stepen sposobnosti“, poručio je Suljkanović.