OO SDP Donji Vakuf

Sanirati nekropolu stećaka u Donjem Vakufu i spriječiti buduće devastacije

Predsjednik OO SDP Donji Vakuf Senad Selimović i šef Kluba vijećnika SDP-a u Općinskom vijeću Amer Čolak pridružili su se načelniku općine Husi Sušiću i pravoslavnom svešteniku Miladinu Samardžiću, koji su zajednički obišli lokaciju na kojoj su velikim greškom prije nekoliko dana pomjereni stećci u neposrednoj blizini pravoslavne crkve između Oboraca i Komara.

Na ovaj način dali smo podršku da se, nakon što stručna komisija ovih dana da svoje mišljenje, napravljena šteta sanira i da se kompletna nekropola uredi kako dolikuje. Svi moramo izraziti žaljenje što je došlo do ovog incidenta, ali isto tako pozivamo sve kojima je to na bilo koji način posao da počnu da se brinu i da štite naše materijalno kulturno naslijeđe.

To znači poštivanje zakonskih normi iz ove oblasti te niz mjera koje će preporučiti struka i koje će biti obavezujuće za sve, kako ne bismo u budućnosti ponovo imali slične incidente.

Na licu mjesta uvjerili smo se da su stećci u ovoj nekropoli i ranije pomjerani, najvjerovatnije prilikom gradnje ceste prema Travniku, jer su i s druge strane ceste uočljiva najmanje tri spomenika. Na području naše općine ima više od 600 stećaka na preko 15 lokacija.

Generacijama se o ovom kulturnom blagu ne vodi adekvatna briga, nekropole su zarasle, bez vidljivih oznaka da se radi o spomenicima, što također dijelom uzrokuje da se dese oštećenja poput ovog posljednjeg.

Vjerujemo da će nam ovo poslužiti kao dobra škola u kojoj smo naučili kako se moramo odnositi prema našem kulturnom blagu. Tražit ćemo se da se u što skorijem roku urede i označe nekropole i druge lokacije materijalnog kulturnog naslijeđa.

Spomenici, posebno stećci Srednjovjekovne Bosne, su naši putokazi u prošlost, u spoznaju vlastite posebnosti u koloritu evropskih zemalja. Znakovi su to koje moramo čuvati i poštovati kako bismo izbjegli trajno identitetsko lutanje.

Na kraju, želimo da zahvalimo Senadu Jusiću Čupi i portalu Bugojno danas, koji su prvi objavili priču o pomjeranju stećaka, kao i ostalim medijima koji prate događanja, svima koji su na bilo koji način reagovali kao stručnjaci ili prosto kao građani, te nadležnim organima vlasti službeniku pravoslavne crkve, koji su odmah preduzeli mjere i obećali hitno saniranje nastale štete.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.