Zajedničko saopštenje SDP BiH i SDP Crne Gore

Saniranjem Tjentišta vratimo dug partizanima

Socijaldemokratska partija Crne Gore i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozivaju Vladu Crne Gore i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i vlasti na nižim nivoima, da se odazovu pozivu Nacionalnog parka “Sutjeska”, boračkih i antifašističkih organizacija bivših republika SFRJ i zajedničkim sredstvima saniraju klizište i obezbijede sanaciju spomeničkog kompleksa na Tjentištu.

Spomenik na Tjentištu jeste vlasništvo Bosne i Hercegovine, ali je u simboličkom, moralnom i istorijskom smislu baština ljudi svih naroda i država bivše Jugoslavije i svih poštovalaca antifašističke borbe.

Kao partije koje počivaju na antifašizmu, kao jednom od temelja svog postojanja, i koje su uvijek predvodile borbu za progresivne vrijednosti, imamo obevezu da zaštitimo i sačuvamo spomenike najsvjetlijih trenutaka naše antifašističke istorije i tako vratimo mali dio onoga što dugujemo partizanima.

Samo na temelju antifašističkih vrijednosti, na kojima je i formirana Evropska unija, mogu se graditi suštinski evropska, demokratska i prosperitetna društva.
Nebriga i ćutanje vlasti naših zemalja na javne pozive za pomoć u suprotnosti je sa borbom i životom naših predaka. koje je čak i komandat neprijatelja opisao kao ljude “s borbenim moralom koji izaziva čuđenje”.

Emocija, koju su probudili potomci boraca sa Sutjeske, najbolje pokazuje neuništivost slobodarskog i antifašističkog duha naših naroda i obavezuje na drugačiji odnos prema sjenama oslobodilaca Jugoslavije. Dok god se bude čuo takav glas, Ljubin grob (Tjentište) će ostati simbol koji će budućim generacijama poručivati da još ima “živih proletera”.

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.