Dr. Lagumdžija na sastanku ministara Zapadnog Balkana:

Saniranje posljedica poplava iskoristiti za jačanje regionalne saradnje

Slika

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je danas, 10. jula 2014. godine u Kotoru (Crna Gora) na sastanku ministara vanjskih poslava zemalja Zapadnog Balkana o unapređenju saradnje unutar Procesa stabilizacije i pridruživanja (SAP). Na sastanku, čiji je domaćin zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, su učestvovali i evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović.

Na sastanku su ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana usvojili dokument o unapređenju regionalne saradnje u okviru definiranog novog pristupa Evropske komisije zemljama Zapadnog Balkana sa akcentom na zajedničke ekonomske projekte.

Tokom obraćanja učesnicima sastanka dr. Lagumdžija je naglasio da su nastavak intenzivnog angažmana Evropske unije i regionalna dimenzija veoma važni za BiH, naročito sada kada smo fokusirani na pripreme za donatorsku konferenciju koja će se 16. jula održati u Briselu.

Govoreći o značaju donatorske konferencije, dr. Lagumdžija je ministre Zapadnog Balkana upoznao sa podacima o štetama nastalim nakon poplava kao i o potrebama naše zemlje u procesu obnove i rekonstrukcije.

Naglasio je da su štete u BiH procijenjene na oko 4 milijarde KM što čini više od 15% BDP-a naše zemlje, a da su potrebe za obnovu i rekonstrukciju oko 3.3 milijarde KM.

Dr. Lagumdžija je istaknuo da BiH očekuje pomoć donatora u obnovi i rekonstrukciji, ali i da su vlasti u zemlji, ne čekajući međunarodnu pomoć, već preduzele mjere i aktivnosti na pomoći ugroženom stanovništvu.

Govoreći o novom pristupu EU prema zemljama Zapadnog Balkana, dr. Lagumdžija je rekao da su u našoj zemlji pokrenute neke značajne incijative, uključujući Forum za prosperitet i zapošljavanje, Međunarodnu konferenciju o rastu zapošljavanja, te Strukturalni dijalog o pravosuđu.

“Prirodna katastrofa koja je zadesila BiH, Srbiju i Hrvatsku može biti još jedan poticaj za jačanje regionalne saradnje, posebno u oblastima ekonomskih, infrastrukturnih  i zajedničkih projekata kako za saniranje posljedica poplava, tako i za prevenciju elementarnih nepogoda poput poplava, suša i šumskih požara. Najava Evropske komisije sa sastanka u Solunu u maju mjesecu ove godine da je spremna da u narednom petogodišnjem periodu uloži u regionalne projekte milijardu eura vlastitih, te 10 milijardi eura u saradnji sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama nam je poticaj da više zajedno radimo na regionalnim projektima. Vjerujem da možemo, u najkraćem roku, definirati konkretne regionalne projekte i to, prije svega, u domenu komunikacija i energetike. Skup lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu krajem avgusta, pod predsjedavanjem kancelarke Angele Merkel je velika šansa za region u cjelini i svaku zemlju ponaosob“, istaknuo je dr. Lagumdžija.

Dogovoreno je da dr. Lagumdžija bude domaćin sastanka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i komesara za proširenje tokom zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda gdje bi se konkretizirali regionalni projekti i načini njihove realizacije.

Posebne teme današneg sastanka ministara vanjskih poslova u Kotoru bile su Strategija Jugoistočne Evrope 2020 koja predviđa stvaranje milion radnih mjesta u regionu, kao i jačanje ekonomskog upravljanja kroz provedbu ključnih ekonomskih i socijalnih reformi u zemljama Zapadnog Balkana.