Hadžiomerović

Samo ujedinjeni možemo postati dio ujedinjene Evrope i Nato-a

Kada se radi o motivima za prihvatanje kandidature, Hadžiomerović odgovara: “Motiva je više. Svakako da je važna ponuda i podrška koju sam dobio od rukovodstva SDP-a, jedine istinske multietničke, “zavnobihske” političke partije u Bosni i Hercegovini. Činjenica da sam kandidat ljevičarske partije opredijelila me je da tu šansu ne propustim”.

Slika

Kandidat Socijaldemokratske partije BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović u razgovoru za Agenciju FENA govori o motivima za prihvatanje kandidature, prednostima u odnosu na ostale kandidate iz bošnjačkog naroda, te prioritetima i finansiranju predizborne kampanje, odnosno programu djelovanja, ukoliko bude izabran na poziciju u sklopu kolektivnog šefa države.        

Kada se radi o motivima za prihvatanje kandidature, Hadžiomerović odgovara: "Motiva je više. Svakako da je važna ponuda i podrška koju sam dobio od rukovodstva SDP-a, jedine istinske multietničke, "zavnobihske" političke partije u Bosni i Hercegovini. Činjenica da sam kandidat ljevičarske partije opredijelila me je da tu šansu ne propustim". 

Za sebe kaže da je ljevičar po uvjerenju, te da je to  dokazao u proteklih petnaestak godina javnog djelovanja, navodeći da je siguran da u BiH ne postoji osoba koja bi mogla dovesti u pitanje, kako SDP-ov ljevičarski karakter, tako i njegovu osobnu ljevičarsku orijentaciju. 

– Kada govorimo o motivima važno je kazati da smo, nažalost, generalno u depresivnoj društvenoj situaciji i da samo svježim idejama, novim licima u politici, kao i iskrenim odnosom s našim ljudima možemo vratiti nadu da ovo može i mora biti normalna evropska zemlja – naglašava Hadžiomerović, precizirajući da na tom putu računa na glasove svih građana ove zemlje – Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih.

Mišljenja je da ponekad treba pogledati unazad, te , istovremeno, upozorava "da nigdje nećemo stići ako stalno budemo gledali u retrovizor".

– Oni koji bi da ovu zemlju stalno vraćaju u rikverc i nemaju nešto naročito ponuditi. Dosta je bilo prijetnji, dosta je bilo straha. Siguran sam da će izbori u oktobru pokazati da bh. građani ne nasjedaju na velike parole – pojašnjava Hadžiomerović, potcrtavajući da našim ljudima treba ujedinjenje. 

Naglašava da ljudima treba ujedinjene u pravdi, ujedinjenje u borbi protiv korupcije i ujedinjenje za nova radna mjesta, kao i ujedinjenje u solidarnosti i ujedinjenje čovjeka sa čovjekom kao što je bilo nedavno prilikom katastrofalnih poplava koje su zadesile oba entiteta, poplava u kojima su stradali i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i svi ostali.  

– Samo ujedinjeni možemo postati dio ujedinjene Evrope, dio ujedinjenog NATO-a. Mi to možemo zajedno. Možemo vratiti osmijeh na lica naših ljudi. Iskreno vjerujem da ćemo u tome uspjeti, jer u principu i nemamo drugog izbora ako želimo da živi Bosna i Hercegovina i da mi živimo sretni u našoj domovini. Učinit ću sve da pokrenemo ljude u narednih osamdesetak dana. Ne smijemo ovo vrijeme prespavati. Kome se spava neka "navuče roletne" i ne kuka zbog lošeg života koji živi. Imamo samo jedan život i ne smijemo ga uzalud potrošiti – poručio je SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH.  
 
U osvrtu na vlastite prednosti u odnosu na ostale kandidate iz bošnjačkog naroda, Hadžiomerović poziva sve građane BiH da vrate film u proteklih 12 godina, te da se prisjete ko je ukazivao na privatizacijske pljačke. 

– Neka svako za sebe odgovori na pitanje ko se dosljedno borio protiv korupcije, političkih ataka na ovu zemlju, neka razmisli ko se borio za prava malog čovjeka i ko je svakog ponedjeljka u osam sati na televiziji (emisija FTV-a – Magazin "60 minuta") jasno i otvoreno, u saradnji s kolegama novinarima, otvoreno i argumentirano ukazivao na sve nepravilnosti – ističe on.
 
Istovremeno, konstatira da je cijena takvog rada bila visoka, ali i "da je ponosan na svaku rasvijetljenu aferu, na hapšenje svakog kriminalca i zločinca. Da li je moglo više? Jeste sigurno, ali svjedočimo da ono na što smo ukazivali prije osam-devet godina ovih dana dobija i svoj pravosudni epilog".

– Objektivno, jedino sam novo lice u politici što ne znači da ne poštujem sve svoje protukandidate. Želim im sreću u kampanji i pozivam ih da se takmičimo u novim idejama, pozivam ih da se  borimo za naklonost birača tako što ćemo ljudima govoriti iskreno i što ćemo i nuditi realna rješenja. Nemojte da lažemo ljude, nije u redu da ih dodatno zbunjujemo obećanjima koja će na kraju donijeti više štete nego koristi ovoj zemlji. Što se mene tiče, a siguran sam da će se tako ponašati i svi kandidati SDP-a, nećemo dodatno trovati ionako zatrovanu političku i medijsku scenu. Na kraju ove trke neka pobijedi najbolji, neka pobijedi kandidat koji će ponuditi najviše rješenja i vratiti nadu da može biti bolje. Vjerujem da u tom smislu imam najveće šanse – kazao je Hadžiomerović. 

Na Fenin upit o tome šta će biti u fokusu njegove predizborne kampanje, odnosno prioriteti u programu rada ukoliko bude izabran, Hadžiomerović odgovara: "Činjenica je da je Bosna i Hercegovina zapela na putu ka EU zbog neprovođenja presude "Sejdić-Finci". Sramota je zaista da aktuelno Predsjedništvo BiH, iako je to od njih tražio i zvanični Brisel, za sve ovo vrijeme nije bilo u stanju čak ni da donese zvanični stav o tom važnom pitanju, o pitanju potpune obespravljenosti naših sugrađana. U tom smislu koristit ću sve zakonske i ustavne ovlasti da svako postojeće rješenje koje nije u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima iznesem pred Ustavni sud BiH".

Usto, navodi da direktna posljedica obespravljenosti bh. građana jeste zastoj Bosne i Hercegovine u EU integracijama.

– Iz tog kanala u koji smo upali zahvaljujući svađalačkoj etnonacionalnoj politici moramo izaći ako želimo dobro našoj djeci. Želim da vidim glavni grad Bosne i Hercegovine u saobraćajnoj blokadi, ne zbog opravdanih protesta opljačkanih i obespravljenih radnika, već zbog toga što u zvanične posjete službenom Sarajevu stižu predsjedničke delegacije najvažnijih država svijeta – kaže Hadžiomerović. 

U tom kontekstu se pita – sjeća li se neko neke važnije posjete premijera ili predsjednika evropske i svjetske velesile Sarajevu, te kada su aktuelni članovi Predsjedništva BiH posljednji put imali važnu službenu, državničku posjetu.

– Nama treba nova energija i siguran sam da ćemo od novembra  u Predsjednišvu BiH imati tu novu energiju. Ova institucija mora preuzeti odgovornost za ovu zemlju a ne da, kao do sada, bude isključivo mjesto svađa, konflikata  i gramzive podjele plijena oko ambasadorskih funkcija. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je najvažniji simbol naše domovine i zbog toga mu moramo vratiti dignitet – izričit je Hadžiomerović.

Na upit o tome na koji će način finansirati predizbornu kampanju, naveo je da će sredstva neophodna na tom planu biti osigurana putem budžeta SDP-a BiH.    

– To će se odvijati u okviru planiranih budžeta SDP-a, u skladu sa zakonom i propisma Centralne izborne komisije BiH – kazao je kandidat ove partije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Hadžiomerović u razgovoru za Agenciju FENA. 

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite AtlasuSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine

Adresa: Alipašina 41
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (33) 563 900
Fax: +387 (33) 563 901

Služba za odnose s javnošću:

Telefon: +387 (33) 563 941 ; 563 917
e-mail: informisanje@sdp.ba

SDP BiH je razvio aplikacije za mobilne i tablet uređaje. Preuzmite našu aplikaciju za iOs i pretplatite se na naše obavijesti.


Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.